Per a la majoria de persones, la malaltia del Parkinson va associada al fals clixé d’una persona gran amb tremolors a les mans. El cas de Salvador Riera desmenteix aquest tòpic. Aquest enginyer de 53 anys va ser diagnosticat de la malaltia fa deu anys, quan en tenia només 43, i amb una vessant menys coneguda del Parkinson, la que provoca rigidesa en els cos. “La realitat és que cada vegada és més habitual que afecti a persones joves, i no amb tremolors sinó amb rigidesa”, explica Riera, secretari de l’Associació Parkinson Maresme. Lluitar contra els tòpics i el desconeixement que envolten la malaltia del Parkinson és un dels objectius de l’entitat i de les persones afectades com en Salvador, que coneix bé el rebuig social que el Parkinson genera encara avui en dia.
El Parkinson és una malaltia neurològica degenerativa, crònica i progressiva, que afecta les estructures del cervell encarregades del control i la coordinació del moviment, així com del manteniment del to muscular i de la postura. Tot i que es tracta de la segona malaltia neurològica amb més afectats després de l’Alzheimer (25000 afectats a Catalunya i més de 5 milions a tot el món), encara és una gran desconeguda i sovint està associada erròniament als tremolors d’una persona gran si bé, entre les persones afectades més conegudes, hi ha l’actor nord-americà Michael J. Fox, que va ser diagnosticat amb només 35 anys.
Els tremolors són només una de les possibles manifestacions del Parkinson que també pot causar l’efecte contrari, la paràlisi i rigidesa del cos. Actualment, explica Salvador Riera, es desconeixen les causes que originen el Parkinson i tots els tractaments són simptomàtics, dirigits a la producció de majors dosis de dopamina en el cervell per ajudar a frenar els efectes de la malaltia. Aquesta sobre-estimulació química del cervell provoca, en molts casos, que les persones amb Parkinson acabin desenvolupant facetes creatives, tal i com pot acreditar el mateix Riera, que ha pogut desenvolupar una afició per la poesia i la fotografia que l’ha portat a guanyar diversos premis. Els malalts s’han d’afrontar al fet que el cervell treballa amb més claredat mentre el cos no els respon físicament. Aquest és també un dels grans tabús que han de combatre les persones que estan afectades de Parkinson, i que a diferència d’altres malalties neurodegeneratives com ara l’Alzheimer, no veuen les seves capacitats psíquiques i mentals afectades. L’activitat creativa, o com diu Riera, “fer treballar el cervell”, pot ajudar també als malalts que, en un 85% dels casos poden caure en una profunda depressió quan són diagnosticats. Per això, un dels serveis que ofereix l’Associació Parkinson Maresme és, precisament, la teràpia psicològica tant per als afectats com per als seus familiars.
L’Associació Parkinson Maresme és una entitat sense afany de lucre nascuda l’any 2012, després de tres dècades d’experiència com a delegació maresmenca de l’associació catalana. L’entitat va néixer de la necessitat d’intercanvi i col·laboració entre les persones afectades, familiars i professionals per tal de donar el millor servei als afectats del Maresme. Des de l’associació s’ofereix informació, assessorament, suport emocional i rehabilitació. Entre els seus objectius hi ha la millora de la qualitat de vida dels afectats i dels seus familiars, l’assessorament en qüestions mèdiques, psicològiques, jurídiques legals i prestacions socials, la divulgació d’informació relacionada amb la malaltia, la connexió entre els afectats, la promoció d’una atenció integral i interdisciplinària i la representació dels interessos dels malalts de Parkinson i dels seus familiars davant l’administració i altres institucions. Coincidint amb el Dia Mundial del Parkinson, l'entitat sortirà dissabte, dia 13, a la Plaça de Santa Anna, amb una parada informativa on es recaptaran diners per l'entitat, i on també es podrà inscriure per a la cursa solidària Run4Parkinson que tindrà lloc diumenge 14 pel matí al Nou Parc Central.
Salvador Riera
Comentaris