Òscar Fernández

Habitàclia assenyala la rehabilitació com a única opció de sostenibilitat

Can Palauet va ser l'escenari ahir d'un debat que serveix de preàmbul al Saló de l'Habitatge, que tindrà lloc del 26 al 28, al Nou Parc Central

Sota el títol La rehabilitació com a eina estratègica per al reciclatge del sòl, Can Palauet va obrir ahir un debat sobre quines són les avantatges que ofereix la rehabilitació en relació al creixement de les ciutats.

En l'acte, que va ser presentat pel president de l'IMPEM, Toni Civit, van intervenir el professor de l'UPC Antoni Caballero, especialista en rehabilitació i comportament energètic d'edificis i el president de PUMSA, Arcadi Vilert.

Caballero va argumentar a favor de la rehabilitació la seva eficiència energètica i el seu cost. “Una església romànica, per exemple, és un edifici molt sostenible” va comentar. Quan es construeix, s'ha de tenir en compte el temps d'amortització de la construcció. En aquest sentit, va afegir que també s'hauria de plantejar la construcció d'un edifici en relació al seu ús, ja que la societat actual es caracteritza per la variabilitat i els canvis continus d'usos.

Caballero va descriure la rehabilitació com una “solució sostenible” per les ciutats que tenen poc espai natural per crèixer, com és el cas de Mataró. El professor de l'UPC va cocloure la seva intervenció amb la idea que “un edifici buit mai pot ser sostenible”, i es va mostrar a favor de moviments com la masoveria urbana per combatre la proliferació d'edificis deshabitats.

Per la seva banda, el president de PUMSA, Arcadi Vilert, va comparar el número espanyol de rehabilitacions amb el de França. En el país veí, es rehabilita un 60% més del que es construeix, mentre que a Espanya, es construeixen un 12% més d'edificis nous dels que es rehabiliten. Aquesta gran diferència no permet un creixement sostenible i Vilert va assenyalar la rehabilitació com “la única opció” que comarques tan poblades com el Maresme es poden permetre per continuar creixent.

Entre els beneficis d'aquesta tècnica Vilert va mencionar l'estalvi de territori, la rentabilitat econòmica, l'equilibri social de la ciutat i la reactivació d'un sector productiu, com és el de les reformes.

Toni Civit, president de l'IMPEM, va presentar l'acte i va anunciar canvis en Habitàclia pels propers anys. De moment l'edició d'enguany s'ha orientat cap a l'habitatge com a element de dret i la sostenibilitat. La fira inmobiliària del Maresme tindrà lloc els dies 26, 27 i 28 al Nou Parc Central.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive