Núria Ferreres

Gremis i empresaris, fent pinya

A Mataró i Maresme moltes institucions s'encarreguen d'assessorar i preservar el teixit industrial, i més encara en la forta crisi dels darrers anys

La principal institució de suport a l’empresariat a la ciutat és la Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (FAGEM), presidida per Roser Moré i encarregada de donar servei i suport al conjunt de gremis de la ciutat, quasi bé una vintena, i a les seves entitats associades (micro, petites i mitjanes empreses, com també autònoms). Concretament aquesta institució és l’òrgan que representa el teixit empresarial de la comarca davant les administracions i la societat. Els serveis que ofereix la FAGEM es basen en la creació d’acords de col·laboració entre empreses, la presentació de propostes a les administracions públiques per a buscar finançament per a l’execució de projectes i, sobretot, és una importantíssima font d’informació per a les empreses associades. Roser Moré explica que “a partir de diversa documentació que arriba provinent d’institucions de diferents àmbits, es proporciona a l’associat informació pel que fa a temes relatius a l’àmbit laboral, jurídic, recursos humans, etc, i es proporciona, d’aquesta manera, ajuda en tot el que sigui possible a les entitats associades.”

A més, Moré, explica que la FAGEM disposa de “diverses línies d’actuació depenent del sector, com ara el comerç, el turisme o la indústria, per exemple, i en funció del ram i gràcies a que formem part del Foment de Treball Nacional, tenim la nostra veu pròpia davant l’aparició de noves lleis o normativa al Govern en aquests sectors per ajudar al nostre associat”. A més, la federació organitza un seguit de sessions informatives i esmorzars amb gent especialitzada de diversos àmbits, “per tal de posar al dia a les empreses de tot tipus d’aspectes tant tècnics com conceptuals”, explica Moré. Aquests esmorzars són darrerament centrats en temes financers, ja que és el tema que preocupa principalment a totes les entitats associades. Una innovació recent, explica la seva presidenta, “és l’adherència a la Xarxa d’Assessors Financers (XAF) de l’Institut Català de Finances, entitat que ajudar a totes aquelles empreses adherides a la FAGEM en tots aquells aspectes on les entitats financeres no arriben, com la demanda de crèdits per part de les empreses, per exemple”. 

Dins la FAGEM hi ha tots els gremis de la ciutat encarregats de la representació i defensa dels interessos dels empresaris de cada un dels sectors en qüestió. La Unió de Botiguers, per exemple, ofereix al petit comerç de la ciutat, la seva representació davant de les institucions, com també la creació de convenis entre elles a través de la seva junta. Jordi Vallcorba, president d’aquesta associació, explica “que en època de crisi ens hem hagut de reinventar fent canvis importants, aquest últim any, sobretot centrats en crear accions directes al consumidor a través de les xarxes socials”. Les botigues són una de les principals afectades per la davallada de consum per part de la població fet que ha provocat “una forta mortalitat comercial i, de retruc, una disminució del nombre d’afiliats a la Unió de Botiguers”, explica Vallcorba. En aquest sentit, la presidenta de la FAGEM, Roser Moré, assegura que “tenir una botiga a la xarxa és una oportunitat, ja que no estàs limitat per la teva localització a la ciutat, tot i que si no hi hagués crisi aquest factor seria una innovació, no una necessitat com passa actualment”.

Altres gremis, com és el Gremi de Constructors i Promotors d’Obres de Mataró i Comarca es dedica a assessorar a petits empresaris a través de la aportació d’informació de diversos àmbits per exemple, assessorament laboral, tècnic, fiscal, de formació o el més recent centrat en les eines tecnològiques. El vice-president d’aquesta entitat, Agustí Brullet, explica “que també fem de mitjancers en les relacions de les empreses amb l’administració, sobretot en la que tenim més pròxima, la local”. D’altra banda, des del gremi, també s’intenta arribar a acords per aconseguir obres de més envergadura. Brullet explica que estan intentant, conjuntament amb altres gremis com són el de serveis, lampisteria, fusteria, “entrar a formar part d’obres grans com és la del Corte Inglés”. També assegura que ha disminuït de manera lenta però continuada el nombre d’afiliats a l’associació, fet que han patit tots els gremis de la ciutat. En aquest sentit Roser Moré lamenta “que hi ha hagut un desmantellament generalitzat del teixit productiu de la comarca, motiu pel qual s’ha de potenciar la indústria i el comerç del territori que ha patit massa pressió aquests últims anys”.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive