Girona (el Gironès), durant deu dies, està de festa. Les Fires de Sant Narcís congreguen, cada any, milers de gironins i catalans amb la intenció de fer-hi negoci, d'una banda, o viure-hi una festa d'alta volada.
Els comerciants troben el seu espai a la Fira de Mostres, Industrial, Agrícola i Comercial que té lloc al Palau de Fires, hereva de les fires que, històricament, Girona havia organitzat. Com a cruïlla de camins que sempre ha estat per entrar i sortir de la península ibèrica, es té constància que la ciutat de l'Onyar, el Güell, el Galligants i el Ter havia acollit, històricament, tres grans fires que duraven diversos dies i que solien coincidir amb una festa assenyalada: al febrer, a l'agost i a l'octubre.Des de fa 300 anys, però, les tres fires es van anar concentrant en una de sola, la d'octubre, per Sant Narcís. Els mercaders que hi acudien d'arreu del país, havien d'hostatjar-se a la ciutat. Així va ser com es van començar a organitzar activitats perquè estiguessin entretinguts i no marxessin cap a viles veïnes, on l'hostatjament podia ser més econòmic. Ja a l'actualitat, les parades dels mercaders estaven just al costat de la Rambla. Amb els anys, atraccions i firaires es van desplaçar a la plaça de Sant Agustí i, més tard, a la Gran Via. El 1960 van trobar el seu emplaçament ideal a la Devesa.
La festa, que va començar el 26 d'octubre, enceta la seva recta final. El dia de Tot Sants, el barri vell s'omple de mil i un artesans i col·leccionistes que participen a la trobada d'artesans, brocanters i antiquaris (des de 1985). A més, en aquesta diada se celebra també l'històric concurs de colles sardanistes (des de 1940), així com el concurs de sardanes revesses.
El segon i últim dissabte de fires, després de tants dies de gatzara i xerinola, té com a únic plat fort el concert de bandes, protagonitzat per la recentment creada Girona Banda Band (nascuda el 21 de juny de 2005), que cada any convida una altra banda musical i protagonitzen un concert a les 12 del migdia.
Diumenge, el dia de cloenda, el protagonisme es reparteix, a parts iguals, entre els gegants i el castell de focs de clausura. La colla gegantera Fal·lera Gironina actua com a amfitriona d'una trentena de colles d'arreu del país i, totes juntes, participen a multitudinària cercavila que arriba a congregar més de 50 gegants.
A la nit, després d'una doble audició de sardanes i una cantada d'havaneres, els gironins es desplacen a Fontajau per contemplar-hi el castell de focs que posa punt i i final a les Fires i Festes de Sant Narcís.
Comentaris