Maria Xibillé té 70 anys. Amb una planxa de les antigues a la mà, recorda a la seva àvia i repassa els canvis que hi han hagut en la societat, la família o a Mataró entre d’altres coses. Mercè Gonzàlez, nascuda l’any 1926, explica com antigament recollien el carbó que sobrava dels trens per poder-lo vendre després. Aquests són dues de la cinquantena de mataronins que participen en l’Arxiu de l’Experiència, un projecte promogut pel Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç amb l’objectiu de recollir el testimoni vital de la gent gran. L’objectiu és vetllar perquè la memòria de la gent gran no es perdi i que el seu testimoni i les seves aportacions formin un seguit de continguts que ajudaran a conservar l’herència històrica d’un territori i d’una època.
“És una experiència bonica per poder recordar”, explica Xibillé, qui al principi tenia els seus dubtes sobre si apuntava a la iniciativa: “Primer ningú volia, però al final déu n’hi do la gent que s’hi ha afegit”. Ella ho va fer a través del Casal del Pla d’en Boet, i troba interessant “poder explicar coses que ens han passat”. Xibillé ha destacat “la llibertat en les famílies a l’hora de poder fer i desfer” i “la llibertat de les dones”, en part gràcies a que els homes “ajuden més en les tasques de casa”, com a principals diferències de la seva joventut i la societat actual. Xibillé també ha repassat la seva relació amb una àvia que recorda per la planxa però que per diversos motius “no estimava”. Per la seva banda, Mercè Gonzàlez ha preferit parlar d’un anècdota de fa uns quants anys: “Vivíem al costat de l’antiga estació de tren, i allà, quan netejaven els trens, ràpidament agafàvem tot el carbó que deixaven estigués fred o calent”. Això ha servit perquè Gonzàlez, que s’ha apuntat a la iniciativa mitjançant el Casal Jaume Terradas, recordés com era Mataró: “molt diferent, de fet jo vivia a tocar del mar en unes cases que ja no existeixen”.
Aquest projecte s’emmarca en el Plan Avanza, que pretén millorar la qualitat de vida de les persones a partir d’una utilització de les noves tecnologies. Per això, els participants a l’Arxiu de l’Experiència enregistren un petit vídeo on relaten les seves experiències, i que s’aniran penjant al portal didàctic (www.archivodelaexperiencia.es), que recollir la memòria col·lectiva de la gent gran del país. Durant la tarda d’aquest dijous, dia 18, està previst que vagin passant persones dels diversos casals mataronins perquè puguin explicar les seves vivències i els seus records.
La regidora de Gent Gran, Núria Aguilar, explica que els primers en interessar-se per aquest projecte a Mataró van ser els membres del Casal de la Gent Gran del Parc. Posteriorment, el Ministeri va contactar amb l’Ajuntament per tal que coordinés la participació en la iniciativa. El consistori va fer una crida entre els vuit casals de la gent gran que hi ha a la ciutat, a la qual van respondre una cinquantena de persones. La campanya, que va començar l’octubre de l’any passat a la Coruña., ha arribat aquesta setmana a Mataró. Des del passat dia 16 i fins el proper dia 26, la gent gran enregistra les filmacions a Can Palauet. Aquests vídeos es podran veure a la web de l'Arxiu de l'Experiència d'aquí a uns dos mesos. Aguilar destaca també de la iniciativa el fet que permetrà acostar internet a la gent gran.
Comentaris