Vista del parc d'habitatges de Mataró, on la Generalitat vol expropiar pisos. Foto. R. G.
Notícies relacionades
Vista del parc d'habitatges de Mataró, on la Generalitat vol expropiar pisos. Foto. R. G.

capgros.com / ACN

La Generalitat expropiarà pisos buits a Mataró per destinar-los a lloguer social

Mataró és un dels 13 municipis on la Generalitat té previst expropiar prop de 200 habitatges a grans tenidors, per via negociada o bé forçosa

El Govern de la Generalitat iniciarà accions per expropiar fins a 189 habitatges buits propietat de grans tenidors de Mataró i de 13 municipis. Així ho reflecteix l'acord de Govern aprovat aquest dimarts en el Consell Executiu. La Generalitat requerirà als propietaris d'aquests prop de 200 habitatges que acreditin que el seu pis no està desocupat i, si no ho poden fer, s'iniciarà un procés de negociació perquè els destinin a lloguer social i en última instància s'optarà per l'expropiació forçosa. El Govern espera poder disposar dels primers habitatges a partir del 2024.

L'anunci se suma a la promesa feta pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de mobilitzar els pisos de la SAREB (el 'banc dolent') per convertir-los en lloguer assequible. A Mataró hi ha uns 300 pisos propietat d'aquest organisme. A banda, el govern central i la Generalitat s'han compromès a construir 97 nous habitatges socials de lloguer en quatre promocions a Mataró. La qüestió de l'habitatge està sent cabdal en matèria d'anuncis i promeses a les portes de les eleccions municipals. 

Les notícies al teu Whatsapp

  • Els titulars destacats de cada dia, directes al teu mòbil. Fes clic a aquí, envia la paraula Alta i guarda't el número a l'Agenda.
  • També pots trobar Capgròs a Telegram i subscriure’t als newsletters diaris de Capgros.com.

Per ara, la Generalitat disposa ara d'uns 5 milions d'euros que servirien per expropiar, de moment, entre 50 i 70 habitatges per destinar-los a lloguer social, tot i que no des descarta acollir-se a una nova línia de crèdit per augmentar aquesta xifra. La gran majoria dels habitatges pertanyen a grans propietaris com bancs i fons d'inversió i provenen d'execucions hipotecàries o dacions en pagament, tot i que la Generalitat ha declinat especificar la identitat dels tenidors.

Els 14 municipis on s'han detectat els 189 habitatges són Mataró, Cornellà de Llobregat, Figueres, Lloret de Mar, Mollet del Vallès, Reus, Roda de Berà, Rubí, Salt, Tarragona, Valls, Vic, Viladecans i Vilanova i la Geltrú. Són les localitats amb forta demanda acreditada d'habitatge social que van respondre a l'oferiment de la Generalitat a 45 municipis per adherir-se a un conveni per detectar i registrar els pisos buits. En aquest sentit, el Govern espera que aquesta iniciativa suposi un efecte multiplicador i la resta de localitats s'hi vagin afegint. Es tracta de municipis declarats de demanda forta i acreditada i amb demanda de meses d'emergència per destinar-los a lloguer social.

A tot Catalunya, hi consten 31.198 habitatges buits, incloent els de Barcelona, que té una mesa d'habitatge pròpia; i hi ha 1.800 casos a les meses d'emergència. Per detectar els pisos buits, es creuen dades com el padró i els consums i també es fa una inspecció física.

Passos abans d'arribar a l'expropiació forçosa

Els pisos que poden ser expropiats consten en el registre d'habitatges buits i que un cop s'hagi detectat que porten dos anys sense ser habitats, es farà un requeriment al propietari perquè en el termini d'un mes acrediti que no està desocupat. Si certifica que està ocupat o que per exemple està en el mercat de lloguer ordinari, l'expedient quedarà tancat.

En cas contrari, s'obrirà un període de tres mesos per tancar un acord entre les parts sobre el destí de l'habitatge. Una de les opcions és que el propietari i l'administració arribin a una entesa per destinar-lo a lloguer social per als col·lectius amb vulnerabilitat acreditada. En aquest cas, la durada dels contractes són els que estableix la LAU: de set anys si són de persones jurídiques i cinc si són de persones físiques.

Però si després dels tres mesos no es tanca un acord, el procés d'expropiació tirarà endavant i passaran a mans de la Generalitat després d'abonar una quantitat equivalent al valor cadastral a la Caixa General de Dipòsits a disposició del propietari.

Comentaris (11)

marta Fa 4 mesos
pis social = per immigrants, ja n'hi ha prou
copio i enganxo Fa 4 mesos
Primero potencio la ocupación , segundo les doy cobertura y provoco que no valga la pena alquilar la vivienda a otros , tercero expropió las viviendas.
buak Fa 4 mesos
Podéis dejar de querer imponer el comunismo a la fuerza? Que cada uno se gane su pan y se lo busque. Basta de querer una igualdad forzosa
Carme Fa 4 mesos
Lloguer social? Vinga home, no s'ho creuen ni ells... resulta millor i mes barat ocupar, caritas dona menjar , el govern els hi dona una paga crescuda segons els fills que tenen gracies als impostos abusius que paguem, i ara a més, vivenda.. som la riota d'Europa . Ah, i la del marroc també.
eric Fa 4 mesos
el comunismo que destroza paises desde cataluñistan como no
Pere Pintor Paret Fa 4 mesos
Què és un pis social??? Quant és un lloguer social???? Quan la Generalitat dongui pisos a lloguer social, no els pagarà ni sa mare. Concluxió Ajuntament haurà de recaptar més impostos. Qui ho pagarà?????
Trist pel futur Fa 4 mesos
Que venen eleccions Bote Aragonès mas de lo mismo Pobre Mataró, pobre pais
Joan Coromines Fa 4 mesos
Quan els posin el lloguer social no pagarà ni el tato. O es que el Ajuntament farà desnonaments?
Alexis Fa 4 mesos
It's raining pisos, aleluya! Vertaderament, aquesta pluja d'anuncis abans d'eleccions ens situa més a prop de Guinea Equatorial que de Noruega....
pisos socials Fa 4 mesos
que acabaran ocupant molts conflictius com ja es dona en alguns edificis d'aquests tipos, on el pocs que realment paguen lloguer i estan legals han de conviure a ocupes delinqüents i ambs els problemes que aixo te, i les administracions passant de tot.Cada vegada que veig pisos socials m'imagino els problemes pel descontrol administratiu. Ah i seran per tots, o sigui els nostres fills tambe o per determinats grups "vulnerables"... hauria de ser mes transparent tot aixo.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive