El Fons Estatal per a l’ocupació i la sostenibilitat local (FEOSL), el nou Fons Zapatero que s’aplicarà al 2010, destinarà 13 milions d’euros a Mataró. 10 milions es reservaran a inversions, dels quals gairebé la meitat s’assignaran a la rehabilitació de la nau petita de Can Marfà, que acollirà el futur Museu del Gènere de Punt. L’alcalde, Joan Antoni Baron, ha explicat aquest divendres que “el més urgent” era trobar una ubicació per a la col·lecció de maquinària de gènere de punt de la Fundació Vilaseca. Per aquest motiu els esforços se centraran el 2010 en rehabilitar la nau petita de Can Marfà, enlloc de fer-ho amb tot l’antic conjunt fabril. L’operació costarà 4.250.000 euros, sufragats per l’Estat “Amb aquest fons ens ha vingut l’oportunitat de fer-ho”, ha explicat Baron, que ha recordat que encara està pendent la redacció del projecte museogràfic que en un futur convertirà Can Marfà en el nou Museu de Mataró, actualment ubicat a Can Serra
Els 10.354.000 euros d’inversió que preveu el FEOSL es repartiran en un total de 21 projectes, dividits en 8 eixos: millora a l’accés a la societat de la informació, millora de l’estalvi i l’eficiència energètica, estalvi i eficiència de recursos hídrics, gestió i tractament de residus, rehabilitació de centres educatius, atenció a les situacions de dependència, modernització de l’administració i equipaments culturals i esportius. Aquest últim és l’eix que s’enduu el tros més gran del pastis, amb un total de 6 milions d’euros (inclosos els 4.2 milions de Can Marfà). En aquest àmbit destaca també les obres d’adequació de la Nau Gaudí per convertir-la en seu temporal del Museu Bassat (300.000 euros) o la segona fase de les obres al teatre Monumental.
El segon eix a on s’invertirà més diners és el de millora de l’accés a la societat de la informació, que inclou la rehabilitació de la Nau Cabot i Barba i el projecte Anella Cultural. També destaca l’adequació de la seu de l’Escola Universitària Politècnica, amb l’ampliació del Miquel Biada i la instal·lació de l’Agència per a la gent gran. Entre els projectes llistats, també n’hi ha de sorprenents, com ara el desenvolupament d’un sistema d’avisos i alertes per SMS, amb l’objectiu de millorar els canals de comunicació del ciutadà, amb una inversió prevista de 90.000 euros.
Model econòmic sostenible
El Fons Estatal per a l’ocupació i la sostenibilitat local té com a objectiu incrementar la inversió pública local finançant actuacions que generin ocupació. Enguany, però, aquestes obres han d’incorporar la perspectiva del “desenvolupament sostenible”. És a dir, que han de promoure àmbits com l’ocupació, el suport a la investigació, el desenvolupament tecnològic i la innovació, han de ser positives a nivell econòmic i social i han de respectar el medi ambient. El Delegat del Govern a Catalunya, Joan Rangel, va dir en aquest sentit que el nou Fons Zapatero vol contribuir a impulsar un nou model econòmic basat en la sostenibilitat. Tot i que el llistat de projectes previstos a Mataró és molt heterogeni, Baron ha defensat que s’adequa perfectament a l’esperit del Fons.
-
Reconduir la situació
La notícia de la inversió de més de quatre milions d'euros per rehabilitar Can Marfà amb vistes d'acollir el més aviat possible el Museu del Gènere de Punt servirà per reconduir totalment les relacions del consistori amb la Fundació Vilaseca, que han estat molt tenses durant tot el 2009. Els seus responsables van arribar a llançar un ultimàtum al dir que cessarien la seva activitat si l'Ajuntament no es comprometia amb el projecte de museu. En els darrers mesos, però, les relacions ja s'havien suavitzat molt. El director de la Fundació, Pere Vilaseca, ha recordat que ja abans de Santes es van reunir amb l'IMAC i allà els van presentar un projecte de museu que ens satisfeia en línies generals. Ara estem treballant directament amb el departament d'obres de l'Ajuntament i pensant qines són les necessitats que necessitarà l'equipament com a museu del gènere de punt, ha dit. Tot i mostrar-se satisfet per com estan anant les coses, Vilaseca ha recordat que encara queda un tema molt important com és la planificació del projecte museològic. La Fundació volia que el museu estigués obert a finals de 2010. Segurament no podrà ser, però no crec que haguem d'anar molt més lluny en el calendari, ha dit.
-
Comentaris