En el marc de la política de responsabilitat social, l’àrea de Dietètica i Nutrició del Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) s’afegeix als organismes que apliquen mesures per reduir el malbaratament del menjar. En el cas de Mataró, l’objectiu és adequar les dietes servides, tot cobrint les necessitats nutricionals i tenint en compte les preferències dels pacients, per tal de reduir un 14% el menjar que ara acaba a les escombraries. L’estudi ha arrencat a l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena i s’estendrà a l’Hospital de Mataró.
L’estudi ha arrencat a l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena i s’estendrà a l’Hospital de Mataró.
El malbaratament alimentari és un repte dels països industrialitzats. El Parlament Europeu calcula que cada habitant malbarata anualment 179 kg de menjar, xifra que s’estima que augmentarà en els propers anys fins arribar als 126 milions de tones en el conjunt de la Unió. Per aquest motiu, ja el 2012 l’Eurocàmara va definir l’objectiu de reduir el malbaratament d’aliments a la meitat per al 2025.
Pèrdua de 43.500 euros a l'any
A l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena se serveixen cada dia 87,7 kg de menjar als pacients hospitalitzats. Segons les dades que s’extreuen d’aquest primer estudi, però, , que es llença a les escombraries. Aquesta xifra suposa una pèrdua directa de 119€ al dia, és a dir, 43.500€ a l’any. Aquesta iniciativa del Consorci està alineada amb el Pla de Salut de Catalunya 2016-2020, que promou la reducció del malbaratament alimentari en els centres hospitalaris públics.
Comentaris