Precisament ahir dimecres tenien prevista una reunió amb el regidor de Cultura, Sergi Penedès, que finalment s’ha hagut d’aplaçar fins a la setmana que ve. La trobada ha de servir per posar sobre la taula quines són les condicions que demana la Fundació Vilaseca i què és el que està disposat a oferir l’Ajuntament. “Si veiem que no es pot acabar fent un museu del gènere de punt que sigui digne i tingui prou rellevància per anar més enllà de l’àmbit local, nosaltres ens retirarem del projecte”, ha assegurat Vilaseca. El president afirma que des de l’IMAC encara no s’ha proposat res en concret, “però extraoficialment se’ns ha fet intuir que només ens deixarien uns 700 o 800 m2”. Una superfície que consideren del tot insuficient i que “de cap manera” acceptarien, ja que és molt similar a la que disposen actualment, sense comptar el magatzem, a la seva actual seu del carrer Baldomer Vila. “Des de que vam començar a parlar del tema amb Manuel Mas (l’anterior alcalde), sempre se’ns ha proposat una superfície d’uns 2.000 m2, que és el que trobaríem idoni per a la col·lecció”, ha afegit.
Des de la Fundació entenen, tal i com diu Vilaseca, que el Museu del gènere de punt hagi de donar els seus primers passos “de manera provisional”, però sempre “amb un projecte consensuat a mig termini”. Una altra de les condicions que l’entitat portarà a la reunió de la setmana que ve serà que el Museu “es pugui començar a visitar, encara que sigui de manera provisional, pel setembre de 2010”. Vilaseca ha conclòs recordant que l’equipament és el projecte cultural de la ciutat mes consensuat, mes historic i aclamat de tots els que l’Ajuntament vol tirar endavant”.
Preguntes de CiU, PP i la CUP
Tots els partits de l’oposició, CiU, PP i la CUP, preguntaran al proper Ple municipal quin és l’estat de la qüestió pel que fa al Museu. CiU i PP coincidiran en reclamar al govern explicacions sobre el pla de rehabilitació de Can Marfà, quin és el calendari d’actuació i quan s’inaugurarà el futur equipament. Ambdues formacions recorden que fa més de 15 anys que la Fundació Jaume Vilaseca manté converses amb l’Ajuntament per tirar endavant aquest projecte. CiU defensa que la col·lecció de l’entitat pot esdevenir un referent cultural sobre el gènere de punt i la sva història per a tot el país, i la CUP destaca que Mataró mereix formar part del conjunt de ciutats que configuren la xara de Museus de la Ciència i la Tècnica de Catalunya gràcies al material aplegat per l’entitat. El PP, per la seva banda, ha recordat que el seu grup municipal ha estat “el principal promotor” del Museu del gènere de punt, ja que els compromisos adquirits pel govern en el mandat anterior venen a conseqüència d’una proposta presentada per Joan López, tal i com ha recordat l’actual cap del grup, Pau Mojedano. Per aquest motiu, també presentaran una pregunta sobre “l’incompliment de compromisos” per part del govern respecte a aquest equipament.
Comentaris