L’Hotel d’entitats de la Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena està d’aniversari, ja que enguany celebra que han passat deu anys des de la seva creació. La Fundació va néixer l’any 1647 per atendre als ciutadans més necessitats des del punt de vista social i sanitari. Ja en l’any 1964 l’Aliança Mataronina, una assegurança mèdica sorgida de la iniciativa de la societat civil catalana, va construir l’edifici actual. Tanmateix, el centre va quedar obsolet i va ser aleshores quan es va crear el Consorci Sanitari del Maresme per tal de substituir-lo. D’aquesta manera, el Consorci Sanitari es va fer càrrec dels serveis sanitaris principals, mentre que l’activitat de la Fundació va passar a tenir un rol complementari al de la medicina general i es va orientar a sanar el dolor emocional tant dels malalts com dels seus familiars.
Des de llavors, la Fundació ha introduït varis canvis dins del seu funcionament per tal d’adaptar-se a les necessitats que ha anat desenvolupant la societat. Un d’aquests canvis ha estat la creació de l’Hotel d’entitats, un espai on associacions creades a partir del voluntariat ofereixen diversos serveis sanitaris tant als malalts com als seus familiars. Després dels 10 anys transcorreguts des de la creació de l’Hotel d’entitats, aquest conjunt d’organitzacions continua mantenint l’objectiu principal d’activar l’associacionisme sociosanitari per tal de millorar la qualitat de vida de persones amb malaltia i la dels seus familiars.
Els efectes de la recessió
Un dels cops més durs pels quals han hagut de passar les associacions ha estat la crisi econòmica. Tal i com afirma Carme Altayó, coordinadora de la fundació, “la recessió ha comportat la retallada de subvencions, una reducció en el nombre d’associats i, per tant, una disminució d’ingressos ja que els associats paguen una quota". A més, Altayó destaca que en els darrers anys s'ha produït "un augment en la demanda, que no es pot afrontar com a conseqüència de la impossibilitat d’ampliar els serveis”. La coordinadora també apunta que aquest augment en el nombre de pacients es deu als sentiments negatius que ha comportat la crisi arrel de problemàtiques com ara la pèrdua de feina o despeses que no es poden pagar.
Més voluntaris
D’altra banda, des de la Fundació també indiquen que la crisi ha anat lligada a un augment en el nombre de voluntaris, conscients de la necessitat d’involucrar-se en un sector tan afectat per la recessió com és el sanitari. A més, la Fundació continua dedicant-li una gran importància a la investigació i a la recerca amb l’ajuda d’universitats amb les quals hi manté un conveni de col·laboració. D’aquesta manera, les innovacions dutes ajuden a millorar els serveis oferts per la Fundació i les entitats que acull.
En el seu conjunt hi ha centenars de voluntaris treballant en l’Hotel d’entitats, cada organització, però, ofereix un servei diferent en funció de la seva especialització. No obstant, el que volen remarcar és el fet que totes elles ofereixen un treball complementari al de la medicina general basat en el suport social i sentimental. A més, destaquen per la seva capacitat d’oferir informació sanitària de qualitat als seus pacients, així com per la seva lluita en defensa dels drets dels malalts.
-
Les claus de l'actual moment de la Fundació
La Fundació té un rol complementari al de la medicina general i s'orienta a sanar el dolor emocional tant dels malalts com dels seus familiars
La recessió ha comportat la retallada de subvencions, una reducció en el nombre d’associats i, per tant, una disminució d’ingressos ja que els associats paguen una quota
En els darrers anys ha crescut la demanda, que no es pot afrontar perquè no hi ha recursos per augmentar els serveis
La crisi ha anat lligada a un augment en el nombre de voluntaris conscients de la necessitat d’involucrar-se en un sector tan afectat per la recessió com és el sanitari
-
Comentaris