Interior del restaurant SanGiovese.
Interior del restaurant SanGiovese.

Vern Bueno

Fums amb data de caducitat

La majoria d'establiments de més de 100 m2 prohibiran el tabac ja que no volen fer obres per fer-hi una zona de fumadors.

Aquest 1 de setembre es fa efectiu l'apartat de la llei del tabac que afecta els locals majors de 100 m2. A partir d'ara, tots els establiments de restauració que superin aquesta superfície i vulguin deixar fumar els seus clients hauran de disposar d'una zona expressament habilitada, que no superi el 30% del total del restaurant, i separada de la resta amb parets o mampares. S'han acabat els nou mesos de pròrroga que preveia la llei, que va entrar en vigor l'1 de gener d'enguany, per poder fer totes les obres necessàries, així que el Departament de Salut ja pot multar els establiments que no compleixin amb la norma. La situació, però, ha agafat a contrapeu la majoria de restauradors i propietaris de bars, que encara han de decidir què fer amb els seus locals.

«El tema està bullint», explica el director tècnic del Gremi d'Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme, Josep Lluís Martí. És dilluns al matí i porta despatxades una desena de consultes sobre la llei. «Hi ha molts dubtes i interpretacions errònies», constata Martí. Per això el Gremi recomana als associats que es limitin a complir estrictament amb el text legislatiu: prohibir fumar a l'establiment si no s'han fet les obres necessàries, ja que, en cas contrari, les sancions poden arribar als 6.000 euros.

Des del Gremi s'assegura que la majoria d'establiments mataronins de més de 100 m2 no s'han embarcat en obres i, per tant, prohibiran el tabac. De fet, fins al mes de juliol, l'Ajuntament no ha rebut cap sollicitud de bonificació del 95% de l'ICIO (Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres), una ajuda prevista per als restauradors que vulguin adaptar el seu local a la llei. Molts propietaris no volen invertir perquè temen que la Generalitat prohibeixi fumar a tot recinte tancat i deixi en paper mullat els milers d'euros que costen les obres. És el cas del restaurant Sangiovese. El seu propietari, Juan Arriaza, va obrir el restaurant el juny de 2005 sense que ningú l'advertís de l'imminent canvi en la legislació sobre tabac. «En 6 mesos el meu local ja era inadequat per a la nova llei», afirma. Es planteja prohibir fumar a tot l'establiment. «Faria obres, però qui m'assegura que la llei no canviarà?», es pregunta. Al restaurant Mezzaluna separaran convenientment la zona de fumadors «si l'estructura del local ho permet», explica la propietària, Anabel Roncero. Al seu local es formen cues per accedir a l'espai de fumadors tot i quedar diverses taules lliures a l'altra zona; per això, no vol «arriscar-se» a perdre clients.

Banquests i locals d'oci nocturn
«Cada dia ens ho posen més difícil», assegura Albert Fonollà, director del restaurant de banquets Las Palmeras de Llavaneres. Pronostica que, després de l'enduriment de les sancions de trànsit per alcoholèmia, la llei del tabac convidarà del tot la gent a «quedar-se a casa i sopar una pizza mentre mira el futbol». En el seu cas no li caldrà fer obres, ja que destinarà dues sales de què ja disposava l'establiment a espais per a fumadors. Un altre sector afectat és el dels locals d'oci nocturn, com la sala Privat de Mataró. El seu responsable, Xavier Bonareu, assegura que «corre el rumor que d'aquí a pocs mesos prohibiran fumar a tot arreu». De moment, es limiten a enviar els clients a fer una cigarreta a la terrassa.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive