Francesc Rogés. Foto: R. Gallofré
Francesc Rogés. Foto: R. Gallofré

Francesc Rogés: una vida plena de lectures

Retrat escrit del llibreter jubilat i col·laborador a Llibre Viu, lloc d'intercanvi gratuït de llibres a Mataró

Llibre Viu recull cada setmana més de 2.500 llibres al seu local ubicat al carrer Poeta Josep Punsola de Mataró. Allà, cada tarda, en Francesc revisa els nous que arriben i els va classificant. La seva passió per la lectura està integrada a la seva ànima, ja que durant molts anys va ser llibreter i professor. Ell és un més dels més de quinze voluntaris que hi ha a Llibre Viu i que fan possible la gran tasca que fan. “Aquí pot venir qualsevol persona i intercanviar gratuïtament un llibre que ell porti per un altre que tinguem. També fem una important tasca enviant llibres a llocs que ho necessiten a l’estranger i a llocs més propers que sabem que valoraran aquell llibre per algun motiu”, explica. Rogès ensenya una carta que han rebut de Montserrat on agraeixen a Llibre Viu que enviessin un llibre molt important per ells. S’hi troba molt a gust rodejat de llibres tot i que destaca que necessitarien més espai. “Fa temps que reivindiquem al govern municipal un local per més gran, especialment per poder classificar els llibres. Aquí ja estem desbordats”.

En els inicis de Llibre Viu, Rogés va fer una aportació de la seva llibreria quan va tancar en jubilar-se. Van ser 40.000 llibres que van marcar un començament. “Ens vam ajuntar uns quants que teníem el mateix interès per la cultura i vam crear aquest espai”.

Des de Llibre Viu envieu llibres a  llocs propers però també a l’estranger, com és això?
Durant la meva vida m’he escrit amb molta gent del món, hi ha hagut moments que tenia contacte amb persones de 50 països diferents. En jubilar-me vaig aprofitar aquests contactes per poder enviar llibres a l’exterior. Un exemple d’això és que cada any, des de Llibre Viu, enviem un contenidor amb  uns 40.000 llibres – 1.000 caixes- que es reparteixen per escoles i biblioteques de Paraguai, fins i tot s’han pogut crear petites biblioteques a pobles on no hi havia.  En els darrers anys hem enviat més de 400.000 llibres a entitats, escoles, biblioteques i persones de diversos indrets dels Països Catalans, la resta d’Espanya i a l’estranger. Les escoles, instituts o associacions poden demanar-nos llibres gratuïtament, sense cap cost.

Què significa per vostè estar totes les tardes a Llibre Viu?
Supervivència. Als meus 84 anys tinc més passat que futur, gaudeixo del present i aquí em trobo còmode amb la meva immediatesa del viure. Cada tarda agafo els llibres que ens arriben, els miro un per un i els classifico. Els meus companys també fan molta tasca de mirar si els llibres que ens arriben més singulars o únics els tenen a biblioteques o entitats amb les que estan relacionades, i si no el tenen els hi enviem gratuïtament.

Quin llibre recomanaria?
Per poder recomanar una lectura és més important conèixer al lector que no pas tant el llibre. A més a més, un llibre sempre et porta a un altre llibre. Una lectura no l’acabes mai sense que el teu pensament en algun moment determinat hagi arribat a una altra lectura.

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive