Dos avis observant l'exposició, divendres a la tarda.
Dos avis observant l'exposició, divendres a la tarda.

M.Coll

Francesc Abad homenatja els 1.704 afusellats al Camp de la Bota

El Museu de Mataró acull des de divendres i fins el 14 de maig la mostra d'aquest artista

Les llistes dels noms de les 1.704 persones, entre elles tretze mataronins, que van ser assassinades al Camp de la Bota impacten als visitants que s'atansen a la mostra que l'artista Francesc Abad va inaugurar divendres dia 31 al Museu de Mataró. L'exposició, plantejada en format d'arxiu, mostra en pocs mitjans la cruesa de les morts que van tenir lloc, entre els anys 1939-1952, al Camp de la Bota, un tros de platja situada entre Sant Adrià del Besòs i Barcelona.

Més enllà d'una colla d'imatges aèries de la zona en qüestió, on s'ubicà el 2004 el Fòrum de les Cultures, a l'exposició es poden veure els retrats d'alguns dels afusellats, documents dels processos judicials, sentències, cartes a familiars o certificats de defunció. El Camp de la Bota és una mostra en construcció ja que a cada ciutat on s'instal•la s'afegeixen les històries dels afusellats locals. En aquest cas, a tres monitors de televisió es poden escoltar les entrevistes realitzades als familiars de les víctimes mataronines. Precisament aquesta secció ha comptat amb l'assessorament de la historiadora Margarida Colomer.

Amb aquesta exposició, Francesc Abad, que en aquest cas actua com a mediador en la disposició dels materials, homenatja els afusellats del franquisme, mentre indirectament aborda temes com el rescat de l'oblit, la fragilitat de la memòria i la construcció de la història des del present. Una frase d'un fragment de la “Tesis sobre la filosofia de la història VI”, de Walter Benjamin, reproduïda a l'entrada de la sala d'exposicions, planteja la necessitat expressiva d'aquest artista: “Només tindrà el do d'atiar l'esclat de l'esperança en el passat aquell historiador que està fermament convençut que fins i tot els morts no estaran resguardats si l'enemic venç. I aquest enemic no ha parat de vèncer”.

El Camp de la Bota, es podrà veure al Museu de Mataró fins el 14 de maig. Durant aquest temps s'han organitzat diverses activitats paral•leles a la mostra, com la presentació, el dimarts 4 d'abril, del llibre Guerra Civil a Mataró 1936-1939 de Margarita Colomer; el dimecres 19 d'abril la conferència La immediata postguerra i la repressió a Mataró, a càrrec de la mateixa historiadora; i, finalment, el dissabte 29 d'abril, una jornada sobre art i història conduïda per Francesc Abad i altres artistes.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive