Manuel Cusachs recorda l'expressió Anar a tocar ratlla
Manuel Cusachs recorda l'expressió Anar a tocar ratlla

El Foment Mataroní ha fet 50 anys

Manuel Cusachs parla de les Noces d'Or del nou local del Foment Mataroní fent-ne un repàs de la seva història

El dia 5 d’abril de l’any 1971 –fa 50 anys– el Foment Mataroní va viure un dia molt important: inaugurava el nou local que avui encara podem gaudir al centre de la ciutat, al carrer Nou de Mataró, on ofereix sessions de cinema, de teatre, concerts musicals i altres actes culturals.

Recentment el Foment Mataroní va ser guardonada com a una de les tretze sales centenàries de cinema que queden a Catalunya

Per poder arribar a aquell dia de fa mig segle calgué comprar el vell local que havia estat el Teatre Principal propietat aleshores de la parròquia de Santa Maria, vendre el popular pati dels Lluïsos, enderrocar el vell edifici i aixecar l’actual Foment Mataroní que, com hem dit, acaba de complir 50 anys, les Noces d’Or.

Fem-ne una breu història. L’any 1832 l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena obre les portes d’un nou teatre per recaptar diners per la institució. Es diria Teatre Principal que a l’any 1913 seria venut mitjançant una subhasta i que acabaria a mans d’un industrial un marià molt devot que es deia Jaume Carrau i Renau, amb la voluntat de cedir-lo a la parròquia de Santa Maria cessió que no es faria fins anys després. Donació que es materialitzà amb la inauguració del nou Foment ara fa mig segle l’abril de 1971 per part de l’Antoni Carrau i Trias, en memòria del seu pare.

El Foment Mataroní
El Foment Mataroní

 

L’antic Teatre Principal (juntament amb el Teatre Euterpe) el dia 2 de febrer de 1897 seria on s’hi projectarien els primers films a Mataró. Primer a l’Euterpe, a la tarda, i a la nit es repetiria el mateix programa al Teatre Principal.

El cinema a Mataró amb els anys anà guanyant popularitat i la Rambla i la Riera seria el lloc on hi trobem als anys 50 i 60 del segle XX el Cinema Clavé, el Gayarre (Can Pepet), Modern, Borràs, Sala Cabanyes, Monumental Cinema, Foment Mataroní (carrer Nou), al carrer Bonaire el Casal. Al Camí Ral el Cinema Iluro i el Cerdanyola, a la plaça Illa Cristina. Després vindrien els Cinemes Mataró (Ronda Macià) i el Núria (Rda. Alfons X). De tots ells avui al centre de Mataró només ens queda el Foment Mataroní (1904) que, com hem dit, ja fa 50 anys que es va inaugurar. Pels amants del cinemes l’alternativa és anar al multisales del Mataró Parc.

Amb mig segle a l’espatlla el Foment Mataroní ha estat un centre, un focus de cultura molt vinculat a la parròquia de Santa Maria però obert a tota la ciutat i per on hi ha passat molts joves i s’hi ha fet multitud d’activitats i que continua obert a tothom a través de cursets, concerts musicals i no cal dir-ho segueix oferint sessions de cinema al cor de Mataró.

Recentment el Foment Mataroní va ser una de les tretze sales centenàries de cinema que queden a Catalunya que foren guardonades en un acte celebrat a la Sala Mozart de Calella, el passat 27 d’octubre del 2020.

Ara que ens convé tant aixecar els ànims per recuperar-nos dels efectes psicològics que ens ha portat la Covid-19. Entitats com el Foment Mataroní, la Sala Cabanyes, el Casal, el Clap, les esportives, musicals, folklòriques, recreatives i tants d’altres, que ens ofereixin cinema, teatre, música, dansa, conferències, etc., que ens ajudin a recuperar l’activitat que teníem abans d’aquest malson. Ara que sembla que ja veiem la sortida del túnel gràcies a la vacunació massiva ara és l’hora també de recuperar el pols anímic d’abans. Tornem al cinema, al teatre, anem a concerts, a les terrasses, fem esport, en una paraula fem allò que fèiem. És el millor antídot per superar els efectes devastadors de la pandèmia.

Per molts anys Foment Mataroní per les Noces d’Or del local i endavant!

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive