Mataró compta actualment amb més de 700 entitats i associacions sense ànim de lucre. Un teixit associatiu molt extens, que suposen “una gran riquesa per a la nostra ciutat”, tal i com ho expressa la regidora de Participació de l’Ajuntament, Marisa Merchán. Organitzacions que tenen presència a tota mena de camps: lleure, cultura, esport, salut, religió, associacions veïnals... I que sovint arriben allà on les institucions i governs no poden, amb especial incidència en els barris més complexos i necessitats.
Les entitats han esdevingut imprescindibles per construir ciutat, i per això l’administració local considera necessari donar-los suport perquè duguin a terme la seva activitat. A Mataró hi ha l’Agència de Suport i Serveis a les Entitats, un organisme que dona resposta als dubtes que tenen les entitats, orientar-les sobre la millora de la gestió interna, i potenciar el teixit associatiu entre la població. A més, compta amb el Punt del Voluntariat, un espai presencial i virtual dirigit tant a informar i acompanyar a les persones interessades en realitzar voluntariat, com a entitats de Mataró que tenen o volen tenir projectes de voluntariat.
L’Agència és l’organitzadora de les Jornades Fent Xarxa Mataró, que se celebren els dies 15, 16 i 17 d’octubre i arriben a la seva segona edició. Una iniciativa dirigida a les entitats de Mataró que ofereix un seguit de sessions de treball col·laboratiu. L’objectiu és molt clar: que les entitats puguin aprendre coneixements útils per a la seva activitat, compartir idees entre elles i treballar conjuntament amb visió comunitària. “Volem dotar-les d’eines que les ajudin a fer la seva tasca, i que se n’adonin que no estan soles, que poden compartir experiències i recursos amb altres organitzacions com la seva”, explica Merchán.
Les inscripcions encara estan obertes i enguany s’espera superar la vintena d’entitats participants. Una d’elles, que ja va ser a l’edició inaugural de Fent Xarxa l’any passat, va ser l’Associació Cultural de Cerdanyola. Teresa Ventura, una de les seves membres, explica que l’experiència va ser molt positiva, i per això repetiran enguany: “Una de les coses més interessants de l’any passat va ser la comunicació que es va establir entre les diferents associacions; va ser una ocasió per conèixer-nos, compartir idees i trobar fonts d’inspiració en la feina dels altres”, explica Ventura.
En l’edició inaugural, les demandes que les entitats van fer van ser, sobretot, que s’establís una agenda de ciutat que recollís els actes promoguts per les entitats; disposar d’un banc de recursos compartits; millorar la difusió de les activitats promogudes per les associacions i disposar de més eines per arribar a mitjans de comunicació. Per això, al Fent Xarxa d’aquest 2020 se centraran en donar continuïtat a les inquietuds expressades en l’edició inaugural. Per fer-ho, les Jornades Fent Xarxa presenten un programa format per tres sessions. El dijous 15, dedicada a la creació d’un banc de recursos compartits. La segona, el divendres 16, una conferència sobre associacionisme i treball comunitari. I la tercera, una trobada per presentar la nova web entitatsmataro.cat, a més de compartir experiències i preocupacions entre els participants.
Programa de les Jornades Fent Xarxa 2020
Sessió 1: Treball cooperatiu: Com crear i gestionar un banc de recursos compartit?
Una iniciativa dinamitzada per FundEsplai, amb llarga experiència en l’àmbit de la formació per a associacions. Les entitats aprendran com crear un banc de recursos, amb eines per a l’autogestió de recursos materials, d’habilitats i coneixements, humans, etc.
15 d’octubre de 18.30 a 20.30 h. Plataforma Zoom.
Sessió 2. Conferència interactiva: Fer xarxa entre entitats. Associacionisme i treball comunitari.
Roger Buch, Responsable del Programa d’Innovació i Qualitat Democràtica de la Generalitat de Catalunya, és el ponent d’aquesta sessió virtual. Buch és professor de la Universitat Ramon Llull i expert en participació ciutadana, tercer sector i associacionisme.
16 d’octubre de 18.30 a 20 h. Plataforma Zoom.
Sessió 3. Col·loqui participatiu: Trobada amb les entitats.
Síntesi del treball realitzat en les sessions 1 i 2, i tancament amb un torn obert de paraula en format col·loqui. També es farà la presentació del nou web www.entitatsmataro.cat i dels recursos que hi ha disponibles.
17 d’octubre de 10 a 12 h. Centre Cívic Pla d’en Boet.
El nou portal web d'entitats
Durant la jornada del 17 d’octubre es presentarà entitatsmataro.cat, una web que millora notablement el portal digital que tenia l’Ajuntament per a les entitats del municipi. Entre les principals novetats, destaca el directori actualitzat d’entitats de la ciutat, classificades per àmbits i amb les seves seus socials consultables en un mapa interactiu. La web també inclou tota l’oferta formativa per a associacions, un apartat de notícies que s’actualitza setmanalment, i un apartat d’agenda on es publicaran totes les activitats que realitzin les entitats.
Entitats en temps de Covid
La segona edició de Fent Xarxa ve marcada, com qualsevol esdeveniment actual, per la pandèmia de Covid-19. Dues de les tres sessions es faran online, i la tercera, la del dissabte 17, dependrà de l’evolució de la situació sanitària. El coronavirus ha afectat a tothom, i les entitats mataronines no se n’han salvat; la majoria dels seus actes públics s’han vist anul·lats. “Per això pensem que les jornades d’enguany poden servir per recollir idees sobre com tirar endavant projectes i actes a nivell telemàtic i com les entitats poden interrelacionar-se entre elles”, explica la regidora Marisa Merchán.
Comentaris