-
-

Judith Vives

Fent realitat els teixits del futur

Cetemmsa compleix quinze anys convertit en un centre d'innovació tecnològica de referència especialitzat en teixits intel·ligents.

Samarretes que s'escalfen en entrar en contacte amb el cos, jaquetes i bosses amb carregador de mòbil i de MP3 integrat, teixits que canvien de color, un pijama que detecta la temperatura corporal i una tenda de campanya que s'il·lumina gràcies a elements fotovoltaics. Són els teixits del futur, però a Mataró ja són una realitat gràcies a l'esforç en recerca i desenvolupament que du a terme el Centre Tecnològic Cetemmsa des de fa 15 anys.

Cetemmsa es va crear l'any 92 amb l'objectiu de facilitar el procés d'innovació tecnològica i desenvolupament empresarial de diferents sectors mitjançant les noves tecnologies de la informació. Però la vinculació en un territori –el Maresme– amb forta activitat tèxtil va portar el centre a l'especialització, fins a convertir-lo, quinze anys després, en un centre d'innovació i de referència. «El nostre creixement ha estat sòlid, prudent i ferm», valora el director de comunicació de Cetemmsa, Baldomer Aymà. Prova d'aquest creixement és la facturació, que ha passat dels 261.500 euros de l'any 93 als 3.860.000 euros assolits l'any 2006. Actualment, el centre ocupa un edifici de 1.600 m2 i quatre plantes on treballen 42 persones, mentre que la cartera de clients agrupa 145 empreses.

L'any 2001, Cetemmsa, convertida ja en fundació privada, va obtenir l'acreditació de Centre d'Innovació Tecnològica i com a tal s'ha especialitzat en estructures tèxtils funcionals (els anomenats «smart tèxtils»). «No parlem només de tèxtil de moda», puntualitza Pau Vidal, responsable de l'àrea de Recerca i Desenvolupament (R D). Vidal explica que als laboratoris de Cetemmsa es fan prototips de teixits conductors que fan possible el desenvolupament de robes electròniques interactives amb aplicacions principalment tècniques, en sectors com ara l'automoció i el transport, la seguretat, la protecció, la sanitat, el tèxtil i les joguines. En aquest camp es dissenyen prototips de teixits fotovoltaics, electrotèrmics, electrocromàtics, amb sensors de temperatura, conductors i lumínics.

Tecnologia RFID
Però l'activitat investigadora d'aquest centre tecnològic no es limita a producte, sinó que també es treballa en la innovació en els procesos. En aquest sentit, recentment Cetemmsa ha posat en marxa una àrea d'investigació i desenvolupament de la tecnologia RFID, un nou sistema d'identificació d'articles per radiofreqüències aplicable a tots els processos de la cadena de producció i logística de diversos sectors, inclòs el tèxtil. Aquest nou sistema d'etiquetatge permet més precisió i major celeritat a l'hora d'identificar els estocs, per la qual cosa podria arribar a substituir el sistema actual de codis de barres. Aprofundir en el desenvolupament d'aquesta tecnologia RFID és un dels objectius que s'ha fixat Cetemmsa amb vista al 2007, un any que els esforços també se centraran en el desenvolupament de prototips de teixit fotovoltaic, és a dir, peces de roba que integren petites plaques fotovoltaiques per captar l'energia solar i que serviran com a carregadors per a mòbils, portàtils, tendals elèctrics o tendes de campanya. Desenvolupar bateries flexibles, millorar el tèxtil electroluminiscent i crear un tèxtil refrigerant són altres dels projectes de futur.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive