Foto: ACN
Foto: ACN

"Farts de la política tradicional, els nord-americans ho hem enviat tot a pastar fang"

Tres mataronins originaris dels Estats Units reflexionen sobre les eleccions al seu país i sobre l'insòlit perfil del nou president del seu país natal

L'elecció de Donald Trump com a president dels Estats Units és la tragèdia que s'està venent, o se n'està fent un gra massa? Tres nord-americans residents des de fa anys a Mataró matisen força la visió dramàtica que des d'Europa, i també des de certs sectors del seu país natal, s'està donant dels resultats electorals del passat 9 de novembre. Jason Healy, Danny Rosenberg i Gabriela Lampert, tots tres professors d'anglès a la capital del Maresme, coincideixen en apuntar que difícilment Trump podrà dur a la pràctica tot el que ha promès, tot i apuntar que tota la campanya electoral i el seu final ha estat una sacsejada per a la societat nord-americana. 

Jason Healy. Nascut a Baltimore fa 44 anys, viu a Mataró des de 1999. Professor d'anglès a l'acadèmia Inlingua, ha format part dels Capgrossos i és membre dels Tabalers. 

"Hi ha quelcom bo en què Trump sigui president: que algú que teòricament no podia guanyar de cap manera, al final hagi guanyat, fent botifarra a demòcrates i republicans. Es demostra que partint políticament de zero pots arribar a ser president dels Estats Units. Durant la campanya no ha parat de caure-li merda a sobre per part dels mitjans, i això tampoc ha pogut amb ell. Si això ho hagués aconseguit un candidat del Partit Demòcrata, ara només rebria flors i lloances!

"Penso que Hillary Clinton ha perdut les eleccions per una actitud de total arrogància"

"És increïble que ni els republicans a les primàries ni els demòcrates a les eleccions hagin estat capaços de trobar un candidat que derrotés algú que consideraven un idiota. Penso que Hillary Clinton ha perdut les eleccions per una actitud de total arrogància. Que s'hagi deixat arrabassar estats com Michigan, Pennsylvania o Wisconsin, que eren demòcrates des dels anys 80, i que no sortís ni a parlar a la nit electoral, Déu n'hi do. Els nord-americans estaven farts de la política tradicional, de que tot sigui imatge i paraula buida, que els discursos siguin tan previsibles i planificats, i ho han enviat tot a pastar fang".


Danny Rosenberg. Procedent d'una ciutat als suburbis de Chicago, Illinois, l'únic estat del Midwest nord-americà on no va guanyar Trump. Resideix a Catalunya des de fa 8 anys, i actualment és professor a l'Escola Pia Santa Anna de Mataró.

"La campanya ha estat horrible, s'ha creat un clima molt agressiu i negatiu. Per mi la victòria de Trump va ser una sorpresa enorme, no conec ningú que li doni suport. Més que haver guanyat ell, crec que les eleccions les ha perdut Hillary Clinton. Molta gent, especialment joves i afroamericans, no va anar a votar per ella. No va saber dirigir el seu discurs a aquelles persones dels comtats més rurals que exigien un canvi, i que han apostat en massa per Donald Trump".

"Vaig donar suport a Sanders. Era un perfil diferent, necessari per combatre algú com Trump"

"A les primàries demòcrates jo vaig donar suport a Bernie Sanders, em semblava un perfil diferent, necessari per combatre algú com Trump. Perquè ha quedat clar que els nord-americans volien això, algú diferent. Durant el darrer mandat d'Obama el país estava totalment bloquejat per les divergències entre el govern i els republicans al congrés. Més que preocupat, estic en estat de 'shock', però penso que fins i tot pot ser bo per esperonar-nos, fer-nos obrir els ulls i que d'aquí a quatre anys tinguem un nou president que ens il·lusioni".


Gabriela Lampert. Prové de Califòrnia, estat clarament Demòcrata -de fet aquests dies s'ha popularitzat el hashtag "#Calexit" a Twitter, propugnant la separació de l'Estat de la resta del país. Viu a Mataró des de 2012, i també exerceix com a professora

"Gairebé no he seguit la campanya. Des que he deixat els Estats Units segueixo menys la política del meu país natal, trobo que el que hi passi ja no és tan important per a la meva vida. Sí que m'importen qüestions com el medi ambient, i em preocupa que Trump sigui tan contrari a idees com la de l'escalfament global. Però tampoc penso que la política d'Obama en aquest àmbit hagi estat especialment bona".

"Em preocupa especialment que Trump defensi que l'escalfament global és mentida"

"Sí que em fa una mica de por que Trump sigui president, però ell no és polític, és una "celebrity", i encara n'ha d'aprendre molt, sobre els mecanismes de la política dels EUA. Encara que tingui el congrés a favor i li faciliti molt les coses, penso que no podrà complir pas amb tot el que ha promès. El sistema de govern dels Estats Units té capacitat per posar fre". 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive