El jove estudiant mataroní Bernat Carnota, presentant el seu treball de recerca. Foto: Cedida
El jove estudiant mataroní Bernat Carnota, presentant el seu treball de recerca. Foto: Cedida

Un estudiant mataroní, reconegut a nivell mundial pel seu treball de recerca

Bernat Carnota ha estat premiat a la prestigiosa fira ExpoRecerca Jove pel seu projecte d'hivernacle automatitzat per a horts urbans, i el presentarà a la Science and Engineering Fair d'Atlanta

El treball de recerca del jove mataroní Bernat Carnota, estudiant de 2n de Batxillerat a l’Institut Damià Campeny, ha estat guardonat en un dels certàmens més importants de l’Estat espanyol. Carnota ha rebut el primer premi en el marc de la fira ExpoRecerca Jove, on joves de secundària i batxillerat d’arreu del món hi presenten els seus projectes d’investigació. El mataroní ha estat premiat pel seu projecte de disseny i construcció d’un hivernacle automatitzat, i el següent pas serà viatjar a Atlanta, als Estats Units, per presentar-lo en el certamen més important del món en aquest àmbit.

“No m’imaginava pas arribar tan lluny, va ser la meva tutora qui em va plantejar aquesta oportunitat”, explica Carnota, que estudia el batxillerat tecnològic. Amb vistes posades a futurs estudis universitaris d’enginyeria electrònica industrial, l’alumne mataroní es va plantejar un treball de reerca vinculat als processos d’automatització. “La meva primera idea era relacionar-ho amb la domòtica, però amb la tutora vam concloure que era un tema ja molt vist i ho vam vehicular cap a l’àmbit agrònom i horticultor, on hi havia més camp per innovar”, explica.

WhatsApp Image 2022 04 04 at 4.18.25 PM (1)

El projecte presentat per l'alumne mataroní

El projecte es basa en el disseny i construcció d’un hivernacle automatitzat per a un hort urbà, partint de la hipòtesi que el creixement de les hortalisses seria més ràpid amb aquest sistema que un hort tradicional. L’hort construït per Carnota és autosuficient, amb una placa fotovoltaica i amb bateria, i està gestionat amb Arduino, una plataforma de creació d’electrònica en codi obert. Els resultats obtinguts van validar la tesi de Carnota, ja que l’eficàcia de l’hort automatitzat era molt més elevada en diferents àmbits.

El jove estudiant mataroní Bernat Carnota, presentant el seu treball de recerca. Foto: Cedida

Bernat Carnota, presentant el seu treball de recerca. Foto: Cedida

També ho va valorar així el jurat dels guardons de la fira ExpoRecerca, celebrada a finals del mes de març a Barcelona. ExpoRecerca és una iniciativa promoguda per la Fundació Magma, que té entre els seus promotors el Ministeri de Ciencia i Tecnologia, el Consell Superior d’Investigacions Científiques o l’Institut Català de Tecnologia, a més de diferents universitats. Dels 60 participants es van seleccoinar 12 projectes finalistes, els autors dels quals van haver de defensar-los davant del tribunal. I el primer premi va ser per a Carnota.

El següent repte serà la Regeneron International Science and Engineering Fair, que tindrà lloc a Atlanta del 7 al 13 de maig. Carnota volarà fins als Estats Units per presentar-hi el seu projecte, tal i com faran uns 1.800 estudiants d’arreu del mon, que es disputaran fins a cinc milions d’euros a repartir entre diferents premis.  

Comentaris (6)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive