Serenos de Mataró, durant la seva propa pilot. Foto: R.Gallofré
Serenos de Mataró, durant la seva propa pilot. Foto: R.Gallofré

L'estiu fa tornar els serenos als carrers de Mataró

El servei es limita de dimecres a diumenge i fins a l'octubre, però amb més agents, amb un perfil més especialitzat i més hores els dies que actuïn

Els 'serenos' o agents cívics nocturns han estat una de les grans apostes del govern municipal de Mataró en els darrers anys per millorar la percepció de seguretat i la convivència als carrers, un dels problemes que preocupen més a la ciutadania. Es tracta d'un servei, però, que s'ha anat oferint de manera discontinua. Es va estrenar l'any 2022 amb una prova pilot i, després d'una pausa de 6 mesos, es va recuperar a l'estiu de 2023, fins al desembre del mateix any. I de nou, aturada fins aquest juliol, en què torna a posar-se en marxa. Ho faran menys dies a la setmana i durant menys mesos, però amb més efectius i més qualificats, i durant més hores els dies que estiguin actius. 

Segons ha anunciat l'Ajuntament de Mataró, el servei s'ha anat ajustant en funció de les necessitats detectades en les dues temporades anteriors. Arrencarà el proper divendres, 5 de juliol, i en aquesta ocasió es durà a terme fins a mitjans d'octubre, és a dir, un mes i mig menys que l'any anterior. Enguany l'equip estarà format per 14 persones (2 coordinadors i 2 serenos) tots ells amb un perfil més especialitzat d'educador i integrador social. Patrullaran els carrers de dimecres a diumenge, enlloc de fer-ho a diari, però començaran a fer-ho a les 19h, abans que en anys anteriors. 

Com ja va deixar clar des de l'inici el govern municipal, els serenos no són policies, sinó que la seva principal funcio és tenir presència continuada al territori en horari vespertí i nocturn i detectar i comunicar incidències als serveis corresponents, ja siguin les forces de seguretat perquè actuin, o bé serveis socials, entre d'altres. De fet, el perfil de persones contractades per dur a terme aquesta funció són el d'educador i integrador social.

Serenos patrullant els carrers de Mataró

Serenos patrullant els carrers de Mataró. Foto: Ajuntament

En concret, les funcions que se'ls atribueixen són les següents:

  • Detecció de situacions d’incivisme, conflictes i molèsties a l’espai públic que provoquin problemes de convivència
  • Detecció de molèsties, incidències o incompliments d’horaris d’establiments públics
  • Suport als programes preventius de caràcter transversal en matèria de convivència i civisme amb tasques de sensibilització de la ciutadania
  • Tancament i obertura d’espais públics.

Els serenos treballaran de dimecres a diumenge, de 19 a 2.20 h, fins a mitjans d’octubre. Durant els caps de setmana, els agents cívics nocturns prestaran especial atenció al front marítim i, durant Les Santes, concentraran la seva presència en els espais on tinguin lloc els actes de la Festa Major.

Els serenos són una iniciativa que s'emmarca dins dels diferents programes que duu a terme l'Ajuntament de Mataró, vinculats a l'estiu, per millorar el civisme i la convivència a l'espai públic. Entre d'altres, s'hi inclouen propostes com ara els agents cívis diürns, o l'oferta d'activitats gratuïtes per a l'estiu. D'aquesta manera es vol mirar de pal·liar els conflictes de baixa intensitat, derivats de la manca de civisme, que es viu en la via pública durant els mesos de més calor, especialment a les nits. 

Comentaris (12)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive