La Presó. Foto: R.Gallofré
La Presó. Foto: R.Gallofré

L’Estat finança les obres d’accessibilitat a la Presó de Mataró

Les obres permetran augmentar les prestacions d’aquest equipament enfocat a l’art i al que li queda una planta per rehabilitar

L’edifici de la Presó, d’Elies Rogent, no només és un dels edificis més emblemàtics i amb més encant patrimonial de la ciutat, sinó també una de les peces claus que s’han de moure al tauler cultural del centre de Mataró, concretament a l’eix de la Riera. Després de la rehabilitació de la planta baixa, el següent pas és fer-hi les obres d’accessibilitat universal. Aquestes les finançarà l’Estat a partir del programa de l’1,5% cultural pel qual un 1,5% de l’obra pública es destina a la cultura. En les properes setmanes es licitarà l’obra, de la qual el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana aporta el 54% del total: de 177.586 euros.

La Presó. Foto: R.Gallofré
Interior de la Presó. Foto: R.GallofréL’Alcalde i el regidor de cultura van fer d’amfitrions divendres en la visita del subdelegat del govern espanyol a Barcelona Carlos Prieto en una visita per l’espai històric de la Presó. El propi Prieto es va mostrar molt interessat en l’antic penal i en la seva reconversió en equipament cultural. L’Alcalde David Bote assegura que “la Presó és una peça clau en una aposta important dins l’eix de la Riera i el pla d’impuls del centre: volem un centre de Mataró potent on hi hagi activitat cultural i patrimoni i que bategui per a tota la ciutat”.

Un moment de la visita. Foto: R.Gallofré
Un moment de la visita. Foto: R.Gallofré


Fins a dia d’avui, l’activitat cultural de la Presó és esporàdica, amb algunes exposicions, o tallers i representacions. S’està pendent de les obres d’accessibilitat i les d’arranjament de la segona planta per desplegar per complet el que ha de ser un equipament cultural i artístic però que encara no té del tot definits els seus usos. “La Presó ha de ser l’espai del MAC, el Mataró Art Contemporani, amb tota la seva vessant més interactiva, d’activitats i tallers i també caldrà veure a què dediquem la segona planta. Haurà de ser representativa de la pluralitat cultural de la ciutat”, va descriure Bote.

Queda pendent de saber si els usos de “casa dels artistes” que dues legislatures abans s’havien anunciat i que prioritzava la concentració d’espais de residència i locals de les associacions pictòriques i artístiques serà o no serà.

El Cafè Nou, pendent del concurs

Al costat de la Presó, afegint potencial a l’espai hi ha el Cafè Nou que té la rehabilitació integral enllestida de fa mesos i que està pendent que es convoqui el concurs de gestió de l’espai i el seu punt de restauració. Els càlculs de l’Ajuntament apunten a que el Cafè Nou podria obrir els primers mesos de 2021 i les obres d’accés universal a la Presó podrien acabar amb un calendari similar.

Comentaris (1)

Mataroní Fa 2 anys
Amb tantes obres i remodelacions us carregareu tota la història d'aquest edifici a través dels segles. Dexeu-la con estaba o esà si us plau.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive