48 quilòmetres de costa apta per al bany en la comarca catalana allargassada per excel·lència. Tant els de casa com els de fora estenen les seves tovalloles a la sorra a tocar de les onades quan arriba la calor, i aquesta és, des de fa anys i tot fa preveure que ho serà per molt temps, l’activitat d’oci preferida per una majoria dels que volten pel Maresme en els mesos d’estiu. No obstant, temporada rera temporada augmenten les “excuses” per visitar la comarca, o no moure-se’n si se n’és resident, amb una oferta d’activitats que va a més i que no consisteixen tan sols en treure’s la calor del cos remullant-se. “Fa deu anys no hi havia ni una quarta part d’empreses amb activitats d’oci que hi ha ara”, afirma categòricament Ana Cris Gilaberte, gerent en funcions del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme.
Un exemple el trobem en El Bosc Vertical, a Canyamars. Va obrir les seves portes fa un quinquenni, i presenta quatre circuits de tirolines, passarel·les i tot d’altres elements per moure’s entre els arbres. Excepte al gener, tot l’any és obert, però entre setmana i sense necessitat de reserva prèvia només entre el 27 de juny i el 9 de setembre. “Som una alternativa per a molta gent que fuig de les aglomeracions de les platges. També en dies que està núvol, o famílies que ja han anat a la platja una estona però cap al tard tenen ganes de fer altres coses”, explica la directora i gerent del centre, Elisenda Borràs. Cert és que el fet que sigui difícil accedir-hi amb transport públic és un contratemps per atraure més turistes. “Tot l’any i també els mesos d’estiu la immensa majoria de visitants són del país, ja que per a un estranger que no disposi de vehicle és complicat anar a El Bosc Vertical. Tot i així, tenim força clients francesos, ja que França va ser l’Estat pioner d’aquest tipus de parc i ho coneixen bé”, explica Borràs, que també anuncia novetats per a aquest estiu, com cinc activitats noves dins el circuit de més dificultat, o, veí al parc, un camp de simulació d’estratègia de combat anomenat Forest Làser Combat. “És com viure la realitat d’un vídeojoc, i en aquestes primeres setmanes ens està sorprenent que els que més ho sol·liciten són adolescents d’entre 12 i 14 anys, quan ens pensàvem que tindríem un públic més adult”, comenta la directora.
Els parcs aquàtics, un clàssic
Malgrat que anys enrera semblava que anaven a la baixa, els parcs aquàtics recuperen terreny i això gràcies a la constant renovació d’atraccions, millores en seguretat, i en molts casos amb una oferta paral·lela a la dels tobogans i les piscines. Al Maresme en tenim dos que són tot uns clàssics pels anys que fa que es troben en funcionament i pels milers de visites que reben cada estiu, Marineland, al terme de Palafolls, i Illa Fantasia, a Vilassar de Dalt. “Aquest estiu la novetat més important que presentem és en l’apartat gastronòmic, ja que al restaurant s’hi podrà trobar sushi, kebab o menjar alemany”, diu Joan Cama, gerent d’Illa Fantasia, que també recorda que el parc disposa d’una extensa zona de pícnic pels que prefereixin portar-se el menjar de casa. “Encarem la temporada amb expectatives molt bones, i recomanem a la gent de la comarca que vulgui venir i li sigui possible que ho faci en dies entre setmana, ja que en caps de setmana és quan es produeixen més aglomeracions i quan visiten el parc més turistes estrangers allotjats a Barcelona”, informa Cama.
Precisament l’apartat gastronòmic és un altre dels plats forts que pot oferir la comarca, exposa Ana Cris Gilaberte des del Consorci. Les jornades gastronòmiques es van consolidant i se succeeixen al llarg de l’any, amb la participació en alguna d’elles de tots els municipis maresmencs, i en els mesos d’estiu arriben les del Tomàquet del Maresme, entre el 14 de juliol i el 27 d’agost, amb restaurants i productors que proposen plats elaborats amb les varietats pometa i de Montserrat, i la Mostra Gastronòmica de Cabrils, que entre el 19 i el 22 d’agost celebrarà la que ja serà la seva 24a edició. Però jornades i mostres a banda, qualsevol dia d’estiu pot ser bo per entaular-se i degustar els plats exquisits que ofereixen dotzenes de restaurants de cap a cap de la comarca. “Juliol i agost és quan tenim més feina, i en gran part podem recuperar-nos, ja que la crisi es nota molt els altres mesos de l’any”, explica Christian Robert, del restaurant i hotel Castell de l’Oliver, a Sant Vicenç de Montalt, que també agraeix que es noti “l’efecte Ruscalleda” en quant a visitants estrangers es refereix. “A l’hotel a vegades s’hi allotgen clients que el seu principal motiu per venir és anar un dia a sopar al Sant Pau de la Carme Ruscalleda, a Sant Pol”, explica.
Els banys termals de Caldes d’Estrac, els Rucs del Corredor, els espais museuístics, les rutes pels tres parcs naturals que es troben dins del Maresme, o les visites guiades a pobles i ciutats, són només algunes altres activitats que es poden dur a terme en una comarca que, sense renunciar-hi, vol anar més enllà de l’atractiu de les seves platges.
Costa del Maresme
Comentaris