Pilar Barrufet és infectòloga del Consorci Sanitari del Maresme i treballa a l’Hospital de Mataró des d’on, assegura, després de tants mesos de pandèmia ja saben com evoluciona la malaltia i amb quins tempos l’empitjorament de dades epidemiològiques acaba repercutint en més ingressos hospitalaris. Assegura que estan amatents a unes festes, les de Nadal, que podrien tornar a posar sota pressió el principal centre hospitalari de la comarca.
A pocs dies de Nadal quina és la situació actual a l’Hospital de Mataró respecte la Covid?
Estem en una situació estable perquè a nivell de xifres no han pujat de forma important ni els casos ni els ingressos a l’UCI. Aquí no hi ha hagut tercera onada, en certa manera encara estem en la segona.
Les dades epidemiològiques s’han ressentit de la reobertura i el Pont de la Puríssima. Ho heu notat a l’Hospital?
Encara no. De moment veiem les dades poblacionals de la pandèmia amb cautela, perquè sabem que han de passar dies entre l’augment de la mobilitat i per tant del virus i que ho comencem a notar a nivell d’ingressos.
Preocupa, però, el que pugui passar per Nadal?
Preocupa, sí. De fet és molt preocupant perquè no estem en una bona situació epidemiològica. El punt de partida no és bo i anem veient com l’índex de rebrot i la velocitat de transmissió han crescut. Si no complim, la cosa es notarà. Les festes de Nadal són molts dies seguits i poden repercutir en un augment de les infeccions al gener. Estem en alt risc i cal tenir-ho molt present. Si la situació no millora o, encara més, si empitjora, tindrem moltes més infeccions. I al gener això seran ingressos i més ocupació de l’UCI. Després de tants mesos ja sabem com evoluciona la malaltia i com es van produint les diferents afectacions.
El Govern ha aprovat noves restriccions de cara a Nadal. Les hauries fet diferents?
Jo les hagués fet més restrictives, sobretot pel que a les trobades. Hauria mantingut la limitació a 6 persones, sense l’excepció de Nadal i potser hauria fomentat de forma més proactiva altres tipus d’activitat a l’aire lliure o telemàtica. Però un cop sabem quines són les restriccions aprovades el que està clar és quin ha de ser el missatge: toca complir.
Per aquestes festes hi ha prevista una forta baixada de les temperatures. Pot ser un element que compliqui la situació?
El fred no és cap ajuda perquè fa menys agradable de realitzar activitats a l’aire lliure i jo crec que una de les principals recomanacions a tenir present és incentivar aquestes activitats a l’exterior o que, si són a l’interior, es faci amb el màxim de ventilació. Amb la ventilació ens hi juguem molt: com més finestres obertes tinguem, millor.
Quines serien les teves recomanacions de cara a les festes?
Les meves recomanacions només poden anar en la línia de les que ja hi ha. Utilitza la mascareta sempre que no sigui obligatori, mantingueu la distància física i interpersonal sempre que puguis, neteja’t mans amb freqüència i sempre que pugui porta la mascareta. Però sobretot no tinguis contacte amb bombolles diferents. Aquesta és la clau. Si ens agafem a la limitació de 10 persones però cada cop som 10 diferents, al final és molta gent amb la que coincideixes i el perill augmenta molt. És tan important ser només 10 com que siguem sempre els mateixos. Tinguem clar això: quan menys contactes, i si es pot quedar a l’aire lliure, millor. I és clar: si algú té simptomes, que es quedi a casa.
Hi ha algunes normes difícils de complir a les cases.
Ho hem d’intentar quan sigui possible. Òbviament cal una casa molt gran per mantenir distància entre persones a taula d’un metre. Per això el que cal és sobretot mantenir sempre la bombolla estable com a gran prioritat. Tinc el desig que la gent compleixi. Hi hem de tenir confiança.
Comentaris (1)