Jove tiktoker mataroní es queixa que ningú li parla en català
Jove tiktoker mataroní es queixa que ningú li parla en català

“Es pensen que pel fet de ser negre no sé català”

Un jove mataroní es fa viral a TikTok queixant-se que ningú es dirigeix a ell en català perquè assumeixen que no coneix l’idioma

“Aquest vídeo va dedicat a tots els catalans. Els blancs quan parleu entre vosaltres ho feu en català, però quan heu de parlar amb mi, com que sóc negre doneu per suposat que no sé català. I això em fa molta ràbia”.  Així comença el breu clip de vídeo a TikTok que s’ha viralitzat en les darreres setmanes. El seu autor Misgo, un jove mataroní, fill d’immigrants subsaharians establerts a la capital del Maresme als anys 90. El seu compte a la popular xarxa social porta un lema que deixa ben clares les seves intencions: “En català si us plau”.

@misgo.cat Algú m’ho pot explicar?? #catala #estiktokat #misgo ♬ sonido original - encatalasiusplau

En un dels vídeos que hi ha penjat, Misgo expressa una queixa que és força habitual entre els catalans d’origen estranger que, com ell, parlen perfectament el català i demanen que es dirigeixin a ells en aquest idioma. “De fet el meu català podria ser millor, però no ho és perquè ningú m’hi parla”, lamenta.

El jove tiktoker mataroní assegura que la majoria de persones es dirigeixen a ell en castellà per defecte. “Fins i tot ho fan amics meus catalanoparlants que saben que vull que em parlin en català”. En aquest sentit, assegura que li és molt més fàcil la comunicació en català amb amics de Vic o Girona, municipis on, segons ell, “tothom” el parla. 

El vídeo ha generat molts comentaris i respostes, entre ells la d’un altra català d’origen subsaharià que li aconsella que mantingui sempre el català i així els interlocutors acabaran parlant-li en aquell idioma. “Però això no és així, els parlo en català i em segueixen responent en castellà, no té cap sentit!” s’exclama. 

El cas d’en Misgo no és aïllat. De fet és força habitual entre el col·lectiu de catalans de famílies immigrades. És per aquest motiu que existeixen campanyes com “No em canviïs la llengua” iniciada a Twitter per l’activista Rosario Palomino, que té per objectiu conscienciar els catalanoparlants perquè no canviïn de llengua quan creuen, ja sigui per l’accent o els trets físics, que el seu interlocutor no és nascut a Catalunya.

Comentaris (8)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive