Un atemptat contra l’estat del benestar i els drets dels treballadors, o un pas ineludible per acabar amb les elevades taxes d’atur i sortir de la crisi? La reforma laboral impulsada pel Govern central i aprovada al Congrés ha generat posicions enfrontades. Per als sindicats i les forces polítiques d’esquerres, suposarà una regressió de 40 anys en l’àmbit laboral. Per això, consideren vital paralitzar el país amb una vaga general d'aquest dimecres, dia 29 de setembre. Per a l’executiu i la patronal, en canvi, no hi ha volta enrere i la reforma és imprescindible per transformar el mercat laboral i el model productiu. Per això consideren que la convocatòria de vaga és innecessària o, fins i tot, contraproduent per al país.
'Atac als treballadors'
“El decret del govern és injust perquè carrega sobre les espatlles dels treballadors tot el pes d’una crisi provocada pels mercats financers internacionals”, destaca Ovidi Huertas, secretari general de CCOO al Vallès Oriental i el Maresme. El sindicat és un dels convocants a la vaga, una mesura que considera bàsica per combatre una reforma que “facilita la precarització del mercat de treball i que no aporta cap solució per retallar l’atur”, afegeix Huertas. Per a Comissions Obreres, la reforma laboral impulsada pel govern espanyol s’inscriu en una corrent de polítiques neoliberals propugnades per la Unió Europea que ataquen directament l’estat del benestar i els drets socials. En la mateixa línia es mou UGT, un altre dels sindicats convocants. “La reforma és la major agressió que pateixen els treballadors i treballadores d’aquest país des d’abans de la democràcia”, resol amb contundència Lluís Torrents, secretari comarcal d’UGT al Maresme. Segons ell, les mesures impulsades pel govern “posen en risc els pactes assolits entre treballadors i empresaris que ens havien donat una bona convivència”. La debilitació dels convenis col·lectius, la flexibilització dels contractes o les mesures per facilitar els acomiadaments, a més de la congelació de les pensions i l’amenaça d’ampliar l’edat de jubilació als 67 anys són els elements més criticats.
A Mataró s’ha creat la Plataforma Unitària d’Entitats Socials i Sindicals, que reuneix sindicats com CGT i USTEC i partits com la CUP, que també s’han proposat combatre la reforma laboral a través de la convocatòria de vaga. Segons aquestes entitats, la proposta del Govern redueix les indemnitzacions per acomiadament, privatitza els serveis públics d’ocupació, precaritza la contractació juvenil, de la dona i dels nouvinguts i endureix l’accés a les pensions contributives. Un altre partit que s’ha mostrat clarament a favor de la vaga és ICV-EUiA. El portaveu de la coalició a Mataró, Esteve Martínez, considera que la reforma és “un atac frontal als treballadors que cal aturar”. Seguint la línia dels discursos sindicalistes, Martínez considera que les mesures aprovades al Congrés serviran per “precaritzar” l’estat del benestar i per avançar cap a un “capitalisme més salvatge i menys social”. Lamenta, a més, la “campanya mediàtica de desprestigi de la vaga”, que té com a objectiu “convèncer la població que no li queda més remei que acceptar aquestes mesures”.
'Reformes necessàries'
Els defensors de la reforma laboral, contraris per tant a la vaga, consideren efectivament que no hi ha més remei que tirar-la endavant. “Ens agradi més o menys, és necessària per combatre la situació en què ens trobem”, afirma Consol Prados, presidenta local del PSC. Reconeix que hi ha mesures “doloroses” com ara la congelació de les pensions, però considera que la vaga general “no és una acció convenient en aquests moments”. “Els sindicats juguen el seu paper, però no han de ser tan apocalíptics”, afirma Prados, que assegura que la reforma laboral “té com a gran objectiu fer disminuir unes taxes d’atur que són inassumibles per al nostre país”. Segons la líder dels socialistes a Mataró, tant el seu partit com el Govern treballarà “perquè els treballadors no perdin cap dret”. Abans, però, cal “frenar la destrucció de l’ocupació” i impulsar reformes “més profundes” que ajudin a transformar el model productiu.
Aquest darrer element és una de les grans reclamacions de la patronal, que veu en la reforma l’únic camí possible i, per tant, veu la vaga amb molts mals ulls. “Més enllà de l’origen financer de la crisi, s’ha evidenciat que a l’Estat espanyol patim problemes importants com ara la manca de competitivitat”, explica Roser Moré, presidenta de la Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (FAGEM). Les taxes d’atur, molt més elevades que la mitjana europea, evidencien segons la FAGEM els problemes estructurals espanyols que cal solucionar. “I ara volem fer una vaga que vol anar contra el govern però que acabarà castigant a l’empresari i al treballador, això és fatal”, apunta Moré. No hi ha una altra via, segons els empresaris, que flexibilitzar el mercat laboral, “massa estricte” fins ara en paraules de Moré. Paralitzar el país amb una vaga general, expliquen des de la FAGEM, tampoc ajudarà a generar confiança en els mercats exteriors.
-
Comentaris