El País Basc viu una oportunitat històrica per assentar les bases d'una pau sincera, creïble i, sobretot, irreversible. Per a la presidenta d'Eusko Alkartasuna (EA), Begoña Errazti, el poble basc ja fa massa anys que aguanta un sofriment insostenible i sense fonaments, fruit d'unes tensions que només s'han d'arreglar per la via política, explorant el fons del problema. Errazti va mostrar-se optimista ahir dimecres, dia 24, davant l'anunci de l'alto al foc del grup terrorista ETA. La diputada basca va advertir dels enormes perills que haurà d'afrontar el procés: Hi ha algú que no desitja aquesta tranquil·litat però la veritat és que estem en un moment irreversible; ha començat el compte enrere, va afirmar.
Davant d'un Can Palauet ple de gom a gom, Errazti va exigir al PSOE que es deixi de dilacions innecessàries i se centri d'una vegada per totes a afrontar de cara el procés. Ja n'hi ha prou de verificacions i constatacions; quan ETA ha dit una cosa és perquè ho ha fet, la història ho demostra, va exclamar. La presidenta d'EA va instar a totes les forces polítiques a iniciar el més aviat possible la taula de diàleg, la qual hauria d'integrar a tothom, sense excepció. Nosaltres volem la pau i per això portem molt de temps dialogant per arribar a aquest alto el foc va explicar-. L'anunci no és un regal caigut del cel. Eusko Alkartasuna ha treballat molt per assolir aquesta fita, hem parlat amb tothom, fins i tot amb Batasuna, fet que ens ha provocat moltes crítiques.
Errazti no només es va centrar en la conjuntura actual, sinó que va intentar situar-ho en una perspectiva global i històrica, per tal de posar punts sobre les is al problema històric basc, però també el català. Segons l'opinió d'Errazti, l'Estat Espanyol ha de reconèixer la nació basca i restituir els drets històrics del seu poble. La negació de la sobirania basca no és possible; els drets històrics bascos hi són, no són una concessió de ningú. En aquest sentit, segons va dir Errazti, l'Estatut de Gernika o l'Amejoriamento del Régimen Foral de Navarra no són cap regal, són qüestió de justícia i sentit comú.
Paciència i constància
Les claus perquè ETA deixi les armes i s'assoleixi la pau són, en paraules d'Errazti, la constància i la paciència, un mètode que sense la unió de tothom és impossible. D'altra banda, la via política és l'únic camí possible, va assegurar: Trepitgem un terreny en el que les posicions dogmàtiques no són bones i en el que els petits passos són fruit d'un enorme treball; cal seguir les passes del Fòrum Nacional de Debat.
La presidenta d'EA va confirmar que el seu grup ha obert negociacions amb institucions exteriors per tal d'internacionalitzar el problema i aconseguir atraure sinèrgies positives, en al·lusió al cas irlandès. Això potser ens permetrà normalitzar l'Estat Espanyol, eliminant la llei de partits i altres tics intolerants que no porten enlloc
Durant la xerrada, també es va fer referència diverses vegades al procés estatutari català. El poble basc ha mirat amb lupa el que passava a Catalunya, va dir Begoña Errazti. Segons el partit basc, el president del Govern, José Luís Rodríguez Zapatero, ha incomplert la seva paraula perquè ha retallat el text del Parlament i ha enganyat als catalans. Tot i que són dos processos diferents, ho tindrem en compte, va advertir. Begoña va instar al poble basc a poder aconseguir el dret d'autodeterminació per millorar el seu benestar i asollir el màxim que es pot esperar d'un poble: que la gent s'expressi. A més, va advertir que la societat basca és conscient que la fi d'ETA no solucionarà el problema basc i va instar a l'Estat Espanyol a fer possible una segona transició, amb normalitat i verídica.
-
Montenegro, model a seguir
L'acte, organitzat per la secció local d'Esquerra Republicana de Catalunya, va comptar també amb l'exconseller de la Generalitat d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació, Manel Balcells, que va parlar del projecte d'Estatut català, tot fent un símil amb el seguit recentment a Montenegro, República Federada de Sèrbia fins que els seus ciutadans van votar a favor de la independència. Segons Balcells, després d'un debat que ha durat massa, el poble està decebut pel contingut del text del nou Estatut. L'Estatut, com va dir el president de la Comissió Constitucional, ha estat ribotejat i no porta enlloc; la gent ha perdut la il·lusió perquè determinats partits han decidit hipotecar el futur de Catalunya en benefici electoral, va explicar. L'exconseller va detallar que el 64'7% dels articles del text que va sortir del Parlament de Catalunya han estat modificats i que Zapatero ha demostrat que el discurs de l'Espanya plurinacional ha resultat caduc.
Balcells va dir que desitja que el procés basc no acabi de la mateixa manera: Espanya s'hi juga molt, però potser el País Basc més. D'altra banda, va detallar que l'aposta d'un govern catalanista i d'esquerres ha finalitzat i que el més important no és que ERC estigui fora del Govern, sinó que alguns han volgut fer trontollar l'únic govern que fins ara a Catalunya ha treballat per les persones.
L'acte el va presentar la diputat del Parlament, Teresa Aragonès, que va apostar perquè ERC i EA segueixin treballant junts i caminant cap a un mateix objectiu final.
La presidenta d'Eusko Alkartasuna, Begoña Errazti.
Comentaris