Entrevista a Joan Saura (ICV-EUiA) (2)

Quin és el seu dibuix de Catalunya? (Model territorial, competències...)
Volem canviar l'actual model econòmic, social i ambiental, basat en el productivisme –créixer per créixer–, en les desigualtats socials, en el malbaratament de recursos naturals i les agressions al medi i –en fi– en el desequilibri i desigualtat en l'accés als serveis i dotacions públics, a les oportunitats d'ocupació i a l'habitatge digne, entre les diverses parts del territori; ICV-EUiA volem un canvi radical en les formes d'organitzar i administrar el territori per fer possible una acció efectiva sobre la planificació econòmica i l'ocupació i ordenació física del territori i dels recursos ambientals. Volem un nou Estatut d'Autonomia de Catalunya i una nova Constitució basats en el federalisme pluralista, amb més competències i més recursos, i la radicalitat democràtica. És a dir, el reconeixement de la plurinacionalitat de l'Estat a tots els nivells: lingüístic, amb la igualtat de les quatre llengües de l'Estat; polític, amb el dret a l'autodeterminació i l'assumpció de competències diferencials en funció de la realitat nacional; i financer, amb un model de concret econòmic solidari.

Quin ha de ser el paper de les capitals catalanes respecte de Barcelona?
S'ha d'anar establint un reequilibri amb les ciutats mitjanes, que a poc a poc han de tenir un paper més important en el reequilibri territorial del nostre país. Barcelona, com a capital de Catalunya, ha de ser un nucli fonamental dins de l'arc mediterrani.

I el del món municipal respecte de la resta d'administracions?
El municipalisme català ha de ser degudament reconegut per l'administració autonòmica i per l'Estat com una administració essencial i propera als ciutadans i ciutadanes, amb nous reptes de futur i amb un sistema de finançament idoni. No pot ser vista amb recels. També cal cedir a l'administració local més competències i més recursos per poder-les dur a terme.

Per què és necessari un nou Estatut?
Perquè hem arribat a la fi d'un llarg període de govern del pujolisme i perquè hem assolit els límits de les possibilitats de l'actual marc estatutari i constitucional. Cal satisfer les demandes de més autogovern de la societat catalana i de resoldre degudament l'encaix de Catalunya a Espanya i a Europa.

Els partits gasten massa diners per a la campanya?
Sincerament sí. Però també cal deixar clar que no és bo generalitzar: no tots els partits gasten els mateixos diners; òbviament, vull dir en proporció als seus recursos. Des d'ICV-EUiA hem fet diverses propostes per reduir les despeses electorals que, fins ara, no han comptat amb el suport de la resta de partits polítics.

Quin és el pressupost que ICV-EUiA destina a propaganda electoral?
125.000 euros.

Falta control sobre aquest àmbit?
Absolutament. Cal que els comptes dels partits polítics siguin públics i que els controli la Sindicatura de Comptes.

Quines són les seves prioritats per a la nostra comarca:
Aturar les agressions al territori amb la protecció del medi natural. El desenvolupament dels serveis socials, com a drets dels ciutadans i com a obligació de la Generalitat de garantir-los (l'atenció a la gent gran, les escoles bressol...). I procurar eliminar els desequilibris, tant socials com d'infraestructures, que hi ha entre algunes comarques.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive