Mataró té, des de dimecres, un jutjat especialitzat en casos de Violència de Gènere. De fet, es tracta del jutjat número 4, un dels jutjats d'Instrucció o Primera Instància ja existent en el nostre partit judicial, però que a partir d'ara estarà especialitzat en aquest tipus de casos, encara que continuarà combinant-los amb altres afers emmarcats en altres ordenaments jurídics. Aquest avenç permetrà que els judicis de violència contra les dones es celebrin de forma més ràpida, amb major seguretat per les víctimes i amb una resolució més ràpida de la sentència. A més, a partir d'ara els jutges que atenguin en aquest jutjat hauran d'estar especialitzats en aquest tipus de casos.
Aquesta especialització d'un jutjat de Mataró forma part d'un projecte més ampli a nivell estatal de millora del servei jurídic a les víctimes maltractades. En total, aquesta setmana s'han posat en funcionament 436 jutjats especialitzats en aquests casos. D'aquest, disset tractaran de forma exclusiva aquest tipus de casos, mentre que la resta, 419, entre ells Mataró, solament s'ha especialitzat en aquesta problemàtica. Aquests jutges seran els encarregats d'aplicar la nova Llei contra la Violència de Gènere, la qual endureix les penes pels agressors, tant quan es tracta d'amenaces lleus com quan ja es tracta de lesions, però també protegeix més la víctima. Per exemple, des de fa uns mesos les víctimes tenen dret a cobrar atur si han de deixar la feina per protegir-se, dret a conservar el lloc de treball o a rebre ajudes econòmiques. I a nivell de seguretat, entre altres serveis, poden sol·licitar teleasistència les 24 hores, que a Espanya ja usen 998 dones.
El 2004, a Espanya, de les víctimes de maltractament registrades, un 94% foren dones i un 6% homes. D'aquestes víctimes, 84 dones foren assassinades. A més, es decretaren 28.631 ordres de protecció i les denúncies de violència en l'àmbit familiar van ser 99.111 (un 29% més que el 2003). A Mataró l'any passat l'Ajuntament va aprovar de forma unànime una proposta de resolució contra la violència de gènere.
Comentaris