Donem veu a sis mataronins que, tot i que en alguns casos tenen vincles amb partits polítics o amb entitats que juguen un paper clau en el procés sobiranista, es representen tan sols a si mateixos. Alhora, com a bons analistes del moment actual, aporten des de punts de vista molt diferents -i sovint totalment oposats- una mirada de llarg abast sobre el moment polític actual, el Referèndum i la relació entre Catalunya i Espanya.
Carles Spa és assessor en estratègies de polítiques públiques per al govern de l'Ajuntament de Barcelona, després d'haver exercit durant gairebé una dècada com a consultor en polítiques culturals i educatives. L'any 2015 es va presentar com a número 3 a la llista d'ICV-EUiA a les eleccions municipals de Mataró.
"Estic totalment d'acord en que es vagi massivament als col·legis l'1 d'octubre i omplir les urnes si n'hi acaba havent... però no ho podem comptar com un Referèndum". Per a Carles Spa el que es viurà aquest diumenge serà una "mobilització enorme" però reclama al govern català que no segueixi "insistint" en la idea que serà un referèndum vinculant quan "ja no té ni sindicatura electoral, ni una llei que l'empari, ni les infraestructures necessàries ni el reconeixement de ningú".
"Hi ha a qui ens motiva la política per causes que no tenen res a veure amb la relació entre Catalunya i Espanya"
Per a Spa, la solució al conflicte actual passa per la convocatòria d'un referèndum, una idea que, apunta, és l'única que clarament compta amb el suport majoritari de la societat catalana. "Però ha de ser ben fet, no un succedani". El mataroní es resisteix a donar la raó a aquells que pensen que és impossible que s'arribi acordar mai amb el govern central una consulta sobre la independència de Catalunya. "A l'Estat espanyol les coses s'estan movent, el panorama polític no té res a veure amb el de fa cinc anys encara que hi ha qui no ho vulgui veure". Al seu parer, això ho demostra la irrupció de Podemos o dels 'Ajuntaments del canvi'. "estem passant d'un sistema a un altre", defensa.
"L'error primigeni és del PP que no entén que la gent vol expressar-se, i ara s'han passat totalment de frenada"
Malgrat que es mostra crític amb el full de ruta independentista, Spa refusa frontalment que això el col·loqui "a l'altre bàndol". L'arrel del problema actual a Catalunya, afirma, radica en la incapacitat del govern espanyol de dialogar. "L'error primigeni és del PP que no entén que la gent vol expressar-se, i ara s'han passat totalment de frenada". La seva reacció a la convocatòria del referèndum és, per ell, "l'atac mes greu a la democràcia que hem viscut des del 23F". Quelcom que no considera que sigui un error de càlcul dels populars, sinó "pura convicció de que estan legitimats a respondre així" al que entenen com un atac a la "unitat nacional".
Tal i com els passa a moltes persones de l'òrbita del moviment polític dels Comuns, Spa assegura sentir-se "incòmode i estrany" al trobar-se "dos pols absolutament radicalitzats". I reclama més comprensió per aquells que no se senten cridats a la militància nacional. "Hi ha a qui ens motiva la política per causes que no tenen res a veure amb la relació entre Catalunya i Espanya, les estructures d'estat o l'unionisme i l'independentisme, sinó que ens interessa més parlar de sanitat, d'educació pública o de redistribució de la riquesa". Però això no implica, afegeix, que no empatitzi amb aquells que se senti cridats i mobilitzats per la idea d'un país. "Vivim un moment excepcional des de tots els punts de vista", reconeix.
"A l'Estat espanyol les coses s'estan movent, el panorama polític no té res a veure amb el de fa cinc anys"
Quina és la sortida a la situació actual? Per a Spa, temps i constància. "Molts descobreixen avui que els grans canvis només s'aconsegueixen amb lluites llargues, que no tenen data final a partir de la qual ho deixes córrer". Però a més curt termini, creu que qui té la clau de volta és el PSOE. "Cada cop estic més convençut que és Pedro Sánchez qui té la possibilitat d'oferir un full de ruta que passi per una moció de censura al govern de Rajoy condicionada a la convocatòria d'un referèndum posterior". Això sí, no confia en excés en què això es produexi. "El seu silenci actual és massa còmplice amb el que està passant".
Comentaris