Façana de l'Ajuntament de Mataró.
Façana de l'Ajuntament de Mataró.

En marxa el web per presentar-hi projectes participatius pels pressupostos de 2018

En total, 500.000 euros del pressupost de 2018 es destinaran a les propostes escollides per la ciutadania

Mataró arrenca una prova pilota que ha de desembocar en la primera partida de pressupostos participatius. És a dir, que la ciutadania decideixi en què s'inverteix part dels diners que tindrà l'Ajuntament de Mataró. Aquest dilluns, el primer tinent d'alcalde, Quim Fernández, i el regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez, han presentat el portal web que ja es troba operatiu i mitjançant el qual es podran fer les propostes: www.decidimmataro.cat. "Mataró és una ciutat que fa molts anys que es troba en processos participatius, en el pacte de govern de 2015 ja en parlàvem i en el pla de mandat hi ha el compromís de tirar-ho endavant", ha recalcat Fernández, que també ha recordat que tots els grups municipals hi estan d'acord. El pressupost de 2018 destinarà 500.000 euros d'inversions a fer el que la gent esculli seguint el procés participatiu previst.

El procés compta amb diverses fases a superar. La primera de totes és l'aportació de propostes, de manera presencial o a través del web, de gent que estigui o no empadronada a Mataró. Cap de les inversions que es proposin podrà superar els 250.000 euros, així s'asseguren tenir mínim dos projectes a tirar endavant, i podran participar-hi els majors de 16 anys. L'Ajuntament compta que hi hagi unes 60 propostes, de les quals se n'escolliran les que rebin més de 125 suports (cada usuari mataroní podrà donar el seu suport a un màxim de cinc propostes). Destacar que els consells de participació ciutadana podran presentar dues propostes cadascú que passaran a la fase final.

En una següent fase el consell de ciutat, format per dues persones de cada consell de Mataró, escollirà 12 propostes finalistes que es proposaran a votació popular i s'exposaran al públic. Es podrà votar a través de la plataforma o en persona entre el 27 de novembre i el 14 de desembre. Jerez va recordar que etan en prova pilot perquè "tot just venim d'una etapa on no es van poder fer inversions i volem veure com funciona a nivell de participació, resultats, etc." abans de decidir incrementar la partida de pressupostos participatius. De fet, només la CUP va reclamar que hi haguessin més diners per aquests projectes, mentre que el govern va recordar que primer cal establir i consolidar el procés en sí.

Cal una valoració tècnica

Un cop les propostes hagin passat el tall, els tècnics de l'Ajuntament valoraran que sigui un projecte de ciutat, de competència municipal, no contradigui plans aprovats, sigui realitzable, viable econòmicament, respecti el marc jurídic i legal, sigui una inversió i el cost del projecte sigui assumible en propers pressupostos. Si compleix aquestes condicions, passarà al Consell de Ciutat que haurà d'escollir els 12 millors.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive