El Pla d'Actuació Urbanística Municipal (PAUM) no és un instrument vàlid per planificar el desenvolupament de la ciutat i per això cal deixar-lo en suspens fins que s'hagi portat a terme un procés crític de reflexió. Aquesta va ser la principal conclusió de la jornada veïnal sobre "Ciutat i Territori" organitzada per la Federació d'Associacions de Veïns de Mataró i que va tenir lloc dissabte passat a Can Soleret.
Els participants a la jornada van coincidir en assenyalar que el PAUM que ha impulsat el govern municipal identifica el progrés i la modernitat amb el creixement il·limitat del territori, un punt de vista que s'oposa als criteris dels representants veinals. Aquests creuen que l'urbanisme sostenible s'ha de basar més en l'ordenació i la redistribució que en el creixement de la ciutat. Per això, la FAVM demana que el document quedi en suspens i s'obri una moratòria dels processos urbanístics. Els veïns, a més, també demanen una actualització del Pla General del 1996. Segons els membres de la FAVM, aquest procés de reflexió s'ha de fer a través d'un procés participatiu obert i que no parteixi d'uns pressupòsits imposats d'antuvi.
Precisament el propi alcalde, Joan Antoni Baron, es va comprometre davant els veïns a ajurnar l'aprovació definitiva del PAUM durant tot el primer trimestre del 2005. Baron es va manifestar en aquests termes en el discurs que va pronunciar en la inauguració de les jornades. Aquesta decisió del govern municipal, va argumentar Baron, respon a la voluntat de garantir el paper de PAUM com a instrument per a fer realitat una ciutat competetiva, on es pugui viure i on es pugui treballar.
Baron va anunciar la seva intenció d'activat tots els mecanismes d'informació i participació individual i col·lectiva per a recollir propostes i va explicar que entre els mesos de gener i febrer es portaran a terme dues audiències públiques en les que es debatran les propostes urbanístiques i de desenvolupament territorial.
A les conclusions de la jornada, recollida en un document, la FAVM fa una valoració positiva del "missatge de mà estesa" que els va llençar Baron, però asseguren que "només tindrà credibilitat si el govern municipal paralitza les actuacions urbanístiques que poden comprometre el model de ciutat que volem" i si l'empresa municipal PUMSA "supera la seva opacitat i explicita públicament els seus objectius, criteris i programes d'actuacions.
Comentaris