Imatge de l'indret conflictiu.
Imatge de l'indret conflictiu.

E. Castarnado

Els veïns del passeig del Callao temen que els retallin els patis

Els mataronins que habiten aquestes cases del Passeig Marítim estan en contra del projecte de remodelació de la zona que preveu l'Ajuntament

Les onze cases de cós del Callao podrien perdre alguns metres quadrats, si finalment es tira endavant el projecte de remodelació del passeig marítim en el tram entre l'Escola Universitària del Maresme i Sant Simó. Tot i que fonts municipals asseguren que encara no hi ha cap projecte redactat, els veïns asseguren que ho han sabut per fonts no oficials: «Volen tirar a terra la façana per reconstruir-la uns metres més enrere i així evitar l'estretor de la calçada en aquest tram, però això significaria tallar un tros de pati per les bones, amb un expedient d'expropiació», s'ha queixat un dels propietaris, Salvador Alzina. Aquest veí recorda que segons el Catàleg de Patrimoni, aquestes cases estan protegides i «s'han de conservar».

Els veïns ja han demanat explicacions a l'alcalde Joan Antoni Baron. «Ens va dir que de moment no es tirarà endavant cap expedient d'expropiació perquè els tècnics ho han d'avaluar», ha explicat Alzina. A la resposta de l'alcalde, cal sumar-li però una altra conversa amb Arcadi Vilert, en la qual el regidor d'Urbanisme es va mostrar més decidit: «Ens va dir que el projecte contempla l'escapçament de les cases, però que no ens preocupéssim que ja ens farien un pati anglès». Fonts municipals han explicat que el Pla General ja estableix una afectació del vial pel que fa als patis d'aquestes cases.

A banda de l'afectació personal –ja que la majoria d'aquestes cases han passat de pares a fills durant més de tres generacions- els veïns destaquen que trencar l'estructura dels habitatges és una pèrdua del patrimoni cultural de la ciutat. «Si estan protegides, perquè les cases de cós són molt tradicionals de la zona, és il·legal segregar-ne alguna part», ha reivindicat alzina. De fet, els veïns asseguren que les cases estan qualificades al nivell B/s que es defineix en l'acord del 2003 de la Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona referent a Mataró. Aquesta catalogació impossibilita enderrocar la façana, stablir divisions a la parcel·la i segregar-ne alguna part.

Segons fonts de l'Ajuntament, el catàleg del Patrimoni protegeix la façana i la volumetria del cos edificat, i que si en alguns dels patis apareix algun element significatiu que no hagi estat inclòs al catàleg s'estudiarà si cal protegir-lo.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive