Maria Coll

Els veïns de Cirera acusen l’Ajuntament de 'mentir' sobre l'escola bressol

El bar situat als baixos de l'edifici és el principal entrebanc per avançar en les negociacions entre l'Ajuntament i l'Arquebisbat

Els responsables de l'Associació de Veïns del barri de Cirera asseguren que l'Ajuntament de Mataró “menteix descaradament” respecte el futur dels locals de l'antiga escola bressol del barri, situada entre el carrer de la Muntanya i el Transversal, reivindicada pels veïns per a usos socials. Els veïns acusen el consistori de “promeses no complides, falses afirmacions i de formular mentida darrera mentida els últims anys” i creuen que catorze anys d'espera són suficients per resoldre la compra d'un terreny.

L'Associació de Veïns de Cirera ha iniciat una campanya informativa per explicar als veïns en quin punt es troba el futur del l'antiga escola bressol. “Des de fa 14 anys que l'Ajuntament a cada reunió ens explica que treballa sobre el tema, però passa el temps i no hi ha una solució”, assegura Sandra Mancha, membre de l'associació. Els veïns afirmen que Cirera és un dels pocs barris de Mataró que no tenen un local on agrupar totes les activitats, per això demanen a l'Ajuntament compri aquests terrenys per construir-hi un centre “amb ludoteca i una sala d'actes on les diverses entitats del barri hi puguin fer les seves activitats”. Després d'aquesta campanya informativa, que durarà unes setmanes, diuen no dubtar en iniciar accions més reivindicatives.

Per contra, des de la regidoria de Participació Ciutadana, Maria Rosa Cuscó, assegura que en tot moment el consistori ha informat els veïns del punt en què es trobaven les negociacions amb l'Arquebisbat de Barcelona, propietari dels terrenys on hi ha l'antiga escola bressol, actualment usat com a magatzem de Càritas. De fet, veïns i polítics van tenir ara fa uns mesos dues trobades per abordar aquest històric conflicte, una en el mes de novembre i una altra a mitjans de desembre.

L'Ajuntament observa com a millor solució, i així ho ha manifestat diverses vegades a l'Arquebisbat de Barcelona i als veïns, signar una permuta d'intercanvi de solars: el terreny de l'antiga escola bressol de Cirera per un de la riera de Figuera Major. Ara bé, aquesta proposta de permuta sempre ha tingut una única condició per part del govern municipal, el solar de Cirera s'ha de cedir “lliure de tota càrrega”, per exemple, sense cap tipus de lloguer vinculat a la propietat.

Aquesta negociació, iniciada ara fa dos anys, havia d'arribar a bon port el 31 de desembre del 2005, quan finalitzava el contracte de lloguer que el poder eclesiàstic tenia amb el propietari del Bar Social que es troba als baixos de l'edifici pel carrer Tranversal. Però arribada aquesta data, l'Arquebisbat renovava el contracte de lloguer, acció que deixava desorientat al consistori mataroní. En aquest punt, el rector de la parròquia de la Sagrada Família i portaveu de l'Arquebisbat en aquest tema, Joaquim Brustenga, assegura que “el contracte de lloguer al propietari del bar es va prolongar no de forma indefinida sinó a l'espera que les negociacions fossin més fermes, ja que l'Ajuntament feia temps que no plantejava el tema”.

El principal entrebanc per tancar l'acord és la suposada indemnització que el propietari del local pot exigir en cas de recensió de contracte, diners que el bisbat no creu que hagi d'afrontar. Amb aquesta reubicació escènica de les parts negociadores, l'Ajuntament afirma no poder mantenir amb les mateixes condicions la proposta d'intercanvi de terrenys que s'havia acordat fa dos anys, ja que la propietat de Cirera no es troba lliure de càrrega. En aquest punt, avui les negociacions es troben estancades.

Estira-i-arronsa entre Ajuntament i Bisbat
La història de les negociacions es basa en un estira-i-arronsa entre l'Ajuntament de Mataró i l'Arquebisbat de Barcelona. L'any 1998 es tancava un acord entre el consistori i l'Arquebisbat per la cessió gratuïta dels terrenys, però un any després suposadament l'organisme catòlic se'n desdeia. L'any 2000 el consistori i l'Arquebisbat signaven un conveni per permutar l'equipament a canvi d'un solar de 800m2, aleshores l'Església estava interessada en obrir una nova comunitat catòlica en les noves zones urbanitzades de la ciutat, com era Figuera Major. Dos anys més tard, segons el veïns, l'Ajuntament anunciava que havia tancat un acord i que les escriptures s'aprovarien durant el ple del mes de juny d'aquell any, però això no passava.

I la història continuava. El novembre del 2003 el Consell d'Economia del Bisbat acordava per unanimitat aprovar la permuta i, segons els veïns, des dl consistori Mataró se'ls anunciava el futur enderrocament de la vella escola bressol per construir un equipament nou. Fins i tot, el 2004, l'Ajuntament incloïa al Pla d'Actuació Muncipal l'acord per a realitzar l'avantprojecte d'un nou centre social ubicat en aquests polèmics terrenys. Igualment es feia el 2005, en el Pla d'Actuació Municipal també incorporava l'aprovació del projecte constructiu d'aquest equipament.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive