Una nutrida representació dels treballadors de l'Institut Municipal de Promoció Econòmica (IMPEM) va omplir ahir el Saló de Sessions. Volien manifestar davant el Ple el seu malestar per la situació que pateix aquest organisme municipal després de la crisi generada per la dimissió del director Jaume Llansó. El tema es va debatre al principi d'una sessió que es va allargar durant gairebé sis hores. En el punt 6 de l'ordre del dia s'havia de donar compte del decret d'acceptació de la dimissió presentada per Llansó, i ja es va aprofitar per debatre en aquest moment les dues propostes de resolució presentades per CiU i el PP en les quals l'oposició reclamava la dimissió del president de l'IMPEM, Toni Civit.
Però els protagonistes del Ple van ser, òbviament, els treballadors de l'IMPEM. En una duríssima intervenció que va precedir el debat polític, la representant del Comité de Treballadors, Montse Cusachs, va assegurar que tota la plantilla se sent part implicada en aquest afer i va criticar severament la gestió dels responsables de la crisi, Toni Civit i Jaume Llansó. Durant un any i mig hem estat patint les conseqüències de les formes emprades, tant per la presidència, com per la direcció de l'organisme municipal. Segons Cusachs, durant tot aquest temps els treballadors s'han sentit desorientats, descoordinats, desmotivats i anímicament afectats i desprotegits, i va assegurar que la manera d'actuar de presidència i direcció els havia afectat.
La representant dels treballadors de l'IMPEM va aprofitar aquesta intervenció per reclamar tranquil·litat per poder treballar en un marc de confiança i transparència i poder recuperar el bon ambient que no hem tinguin durant quasi dos anys. Demanem no ser oblidats i que vetllin també per nosaltres que tenim una feina a fer independentment dels afers purament polítics, va demanar al Govern. Per últim, els treballadors van manifestar la seva confiança en el procediment obert per aclarir la situació. La seva intervenció va ser aplaudida per un grup de treballadors de l'IMPEM presents a la sala de plens.
Pèrdua de confiança
Tot seguit van prendre la paraula els grups de l'oposició. El primer en parlar va ser el portaveu del PP, Paulí Mojedano, que va començar advertint que la situació de crisi que viu l'Ajuntament afecta el desenvolupament de la ciutat. No és dolent que els polítics siguin qüestionats quan s'oblida el què i el com del servei públic, va dir Mojedano, que també va assenyalar l'alcalde Joan Antoni Baron com el màxim responsable que el Govern no estigui a l'alçada de les circumstàncies i que els ciutadans perdin la confiança en els polítics. Segons el portaveu popular, la ciutat no se sent ben dirigida i els ciutadans no se senten prou representats amb el Govern actual, i menys després de l'espectacle que s'ha donat. Mojedano també va demanar el cessament definitiu de Toni Civit davant la gravetat d'un fets que afecten a l'estabilitat del tripartit. Mojedano va avançar que el PP presentarà, en un proper Ple, una moció per regular el sistema de nomenament de càrrecs de confiança.
El grup municipal de CiU va dividir la seva intervenció en dues parts. Josep Lluís Martí va voler analitzar el cas Llansó des d'un punt de vista tècnic i va deixar l'anàlisi política pel portaveu, Joaquim Esperalba. Martí va parlar de com la divisió de l'IMPEM ha creat un clima de desorganització interna que Civit va intentar arreglar nomenat Llansó com un comissari polític. El regidor nacionalista va acusar el president de l'IMPEM de voler fer de polític i de tècnic al mateix temps, sense deixar espai a Llansó per a treballar. Alguna cosa se'ns deu escapar si el director de l'IMPEM decideix fer un cop de porta tant sonor renunciant a un sou de deu milions, va afegir en relació a una crisi que malmet la imatge de l'IMPEM.
Per la seva banda, Esperalba va criticar el govern per haver-ho fet bé "des del punt de vista estètic", però no des d'un punt de vista "ètic", i es va preguntar "quin sentit té que el Govern s'investigui a si mateix", en referència a l'expedient informatiu que s'ha obert. Esperalba, que també va demanar una retirada definitiva de les competències delegades a Toni Civit, va assegurar que els principals projectes del Govern "grinyolen" i va lamentar que a mig mandat "tot el calent encara està a l'aiguera". El portaveu nacionalista també va pronosticar que Baron passarà "la resta de mandat fent de bomber".
Desencontre amb el director de l'IMPEM
Al seu torn Toni Civit va assegurar no estar al marge de les valoracions dels treballadors de l'IMPEM i va explicar que s'havia reunit amb el comité d'empresa la setmana passada per escoltar les seves consideracions. Civit va reconèixer que hi havia hagut un desencontre important entre presidència i direcció, però va negar haver contractat un comissari polític. Jo buscava un director, va dir. Civit també va carregar contra CiU i el PP per haver desacreditat la feina de l'IMPEM, un organisme on l'oposició també hi té representació i ha pogut contribuir a la feina feta. El tercer tinent d'alcalde també va explicar que havia enviat un missatge als treballadors demanant-los que col·laboressin per tal de garantir la transparència en la investigació. En una segona intervenció, Civit, va acusar Llansó, que ocupava un càrrec de confiança, d'haver-la traït i va acusar l'oposició d'aprofitar qualsevol oportunitat "per tallar un coll".
El portaveu d'ICV, Jaume Graupera, va destacar que el govern hagi actuat depressa en "el primer cop" de la crisi i va recordar que la seva formació havia demanat que Civit cedís les seves competències.
L'alcalde, per la seva banda, va reconeixer la "gravetat de la situació" i va afirmar que el tema el preocupa. Baron, que va recordar que el Ple no pot votar una dimissió, sinó que depèn del propi afectat presentar-la, també va qualificar de previsibles les crítiques de l'oposició i va recordar que l'expedient informatiu no el dirigieix el Govern, tal i com va insinuar CiU, sinó que el dirigeix el secretari general de l'Ajuntament "amb total independència".
Comentaris