Els projectes urbanístics vinculats a Can Fàbregas i l’arribada del Corte Inglés van centrar l’atenció, com no podia ser d’una altra manera, del darrer ple municipal de la legislatura. Els propietaris i promotors dels entorns del carrer Biada van assistir-hi ahir dimecres per carregar contra el planejament urbanístic previst en aquest àmbit. Ho van fer durant la votació del text refós de la modificació d’aquest planejament, que bàsicament rebaixa l’edificabilitat prevista i evita que les càrregues urbanístiques que es deriven de la reconstrucció de Can Fàbregas recaiguin en els promotors. Joan Martí, portaveu dels propietaris, va prendre la paraula per denunciar la “discrecionalitat i l’arbitrarietat administrativa” de l’Ajuntament en tot aquest procés.
Martí va lamentar la “manca de diàleg” per part del consistori i va reclamar que s’allargui el període d’al·legacions per poder seguir debatent el projecte. “Les nostres propostes necessitaven més temps per ser valorades, però no hem estat escoltats”, va assegurar. La confrontació es deriva, principalment, de l'edifici d'habitatges a l'illa dels carrers Goya, Velázquez i Prim, per l’afectació que suposa per als habitatges propers i l'ocupació d'espai respecte al centre educatiu també previst en aquest sector. Els promotors volen un edifici de sis plantes i l'Ajuntament en proposa un de quatre, i al seu entorn una plaça. Segons el portaveu, els propietaris estan plenament disposats a col·laborar amb l’Ajuntament per aconseguir “el millor projecte possible per Mataró”.
Prèviament a la intervenció de Martí, el grup municipal de CiU havia presentat un prec que reclamava la retirada de la modificació del Pla General dels entorns del carrer Biada, precisament per no comptar amb el consens dels propietaris. “El sentit comú diu que cal aturar-ho i tornar-ne a parlar”, va dir el líder dels nacionalistes, Joan Mora. Segons ell, “cap dels propietaris vol jugar-se els seus diners” en aquest projecte urbanístic perquè el veu “inviable”. Tant el regidor d’Urbanisme, Ramon Bassas, com l’alcalde Joan Antoni Baron, van contratacar defensant la voluntat de diàleg de l’ajuntament. “Hem estat predisposats al canvi i a escoltar els promotors més que en cap altra ocasió”, va assegurar Bassas, que va recordar que el text refós presenta molts canvis fruit d’aquestes converses, com ara l'esmentada plaça i l'edifici d'habitatges al costat de l'escola. Baron també va assegurar que volen arribar a un acord amb promotors i propietaris “però no podem quedar-nos en un impàs, hem de seguir avançant”.
El text refós va quedar aprovat finalment amb el vot favorable dels tres grups que formen el govern. A més, l'executiu va acceptar ampliar el període d’al·legacions a la modificació del planejament de 30 a 60 dies, però no als sis mesos que reclamaven els propietaris.
Joan Martí, durant la seva intervenció
Comentaris