La nova normativa per dur a terme els exàmens de conduir tant teòrics com pràctics, que es porta aplicant des des del passat 21 de gener, fa que aconseguir el carnet sigui “més exigent però més útil” pels futurs conductors. Així ho veu Óscar Gallo, gerent d’Autoescoles RACC Mediterrània, que considera que l’alumne surt “molt més preparat que abans” i que això juga en favor de “la seguretat”. En aquests primers dies, a les seves autoescoles la mitjana d’aprovats és del 85%, pel que de moment la resposta i els resultats “estan sent positius” entre d’altres coses perquè ja feien una preparació similar al que exigeix la nova normativa.
A nivell teòric el volum de preguntes amb les que es poden trobar els alumnes ha crescut de manera considerable. Segons explica Gallo, hi ha “14.700” preguntes noves es poden trobar a l’examen teòric de conduir, sumant-se així a “les 800” que “hi havia actualment”. L’objectiu amb aquesta mesura és que “els alumnes no aprovin per memorització de preguntes, sinó perquè entenguin el que se’ls està dient”. Per Gallo, aquesta reforma, la “més important en els últims 40 anys”, és adequada ja que en les pràctiques “es posava de manifest que no hi havia un coneixement teòric del tot adequat en molts casos”. Amb aquest volum de preguntes l’objectiu principal de la nova normativa és que “en una mateixa convocatòria cap alumne tingui el mateix examen que algun dels seus companys”. “Tots seran completament diferents”, explica Gallo.
Pel que fa a la pràctica, el gerent de RACC Mediterrània considera que es fa “un gran salt qualitatiu”, ja que s’aplicaran diversos elements nous com la identificació dels estris del vehicle o un tram de conducció autònoma. El primer cas ocuparà els primers minuts de l’examen: “l’alumne haurà de reconèixer i saber on estan els elements de seguretat com triangles, armilla o la identificació dels documents del vehicle”. A banda d’això també hauran de saber veure elements de manteniment com “el líquid anticongelant, el dels parabrises o mirar l’oli que té el motor”.
Un cop fet aquest repàs, l’alumne estrenarà durant quinze minuts “la conducció autònoma”, que no és més que dir-li un destí que conegui i que hi arribi per ell mateix o que “estigui senyalitzat prèviament”. Posteriorment es farà el tram de conducció guiada com és habitual abans d’acabar un examen pràctic molt més profund.
Gallo explica que la gent està agafant amb “optimisme” aquests canvis, ja que al cap i a la fi “es tracta de preparació i seguretat per sortir al carrer”. Això sí, admet que “és més complicat que abans” i que en temps de crisi econòmica suspendre i haver de pagar de nou o fer més pràctiques no és el que preferirien molts alumnes.
-
Comentaris