La llei antitabac farà que a partir del gener sigui pràcticament impossible fumar en establiments públics i a la feina. Els maldecaps dels fumadors se centren hores d'ara en com s'ho faran per encendre's una cigarreta d'aquí a molt poques setmanes. Mentrestant, però, els nens d'Arenys de Mar celebren demà dijous dia 8 la Mare de Déu Fumadora, una diada única del fum de la que els més petits en són els protagonistes.
La tradició de la Mare de Déu Fumadora, en què els nens tenen llicència per a fumar, es remunta al segle XVI i, de les diverses hipòtesis que existeixen sobre el seu origen, la més fiable és la que parla de la transgressió dels nens al món dels adults, segons explica un dels organitzadors d'aquesta diada, Josep Maria Fita.
Altres teories, comenta Fita, provenen d'un simple ritu religiós o de la imitació, per part dels nens, del que fan els grans. Precisament, aquesta relació pare-fill és la protagonista d'una campanya d'impuls de la lectura que utilitza diversos hàbits adults. En cap cas, però, l'hàbit del fumar s'ha posat com a exemple. Un exemple que a Arenys de Mar es repeteix cada 8 de Desembre.
Una altra teoria que destaca Fita és la de la influència del comerç de tabac del segle XIX entre la costa catalana i els pobles indis. I és que a més d'Arenys de Mar, on encara es conserva la tradició, la Mare de Déu Fumadora també es celebrava, segles enrere, a altres municipis del Maresme, a l'illa de Mallorca o a Palamós (Baix Empordà), segons els escrits del folklorista Joan Amades.
Llavors el que es fumava, a banda del propi tabac, era la matafaluga anís verd assecat, el fonoll una planta amb aroma d'anís i les pellofes del cacau que els nens recollien de les xocolateries. Sense dubte, però, 'el que més agrada és la matafaluga pel seu aroma', explica Fita.
La tradició, però, es va anar perdent i una manera de recuperar-la, més enllà de les parets de les cases dels arenyencs que seguien donant de fumar als nens, era organitzar alguna mena d'activitat popular que envoltés la tradició. Durant els anys 80, recorda Fita, algun agrupament escolta muntava una petita paradeta per fumar, però des de llavors no s'ha fet res més.
Des de l'any 2000, Josep Maria Fita i el seu company de 'Transports Ciberians', Oriol Cava, han recuperat la tradició. S'ha mantingut l'apartat infantil de finals dels 80, i s'hi ha sumat un seguit d'activitats culturals, al llarg del pont del 6 i el 8 de Desembre, per al públic jove que recorda amb nostàlgia els seus anys d'infantesa en què celebraven aquesta diada.
Durant els últims sis anys han passat per Arenys de Mar diversos grups teatrals i musicals catalans, s'han fet recitals de poesia, cercaviles i els tradicionals tallers de pipes. Un dels passos més destacats que ha tingut Arenys de Mar en motiu de la Mare de Déu Fumadora va ser el grup Pastora, al 2002, quan encara no havia tret el disc que els ha fet ara tant mediàtics arran del senzill 'Lola'.
Perill d'extinció
Tot i el que té de folklòric i participatiu aquesta festa, la Mare de Déu Fumadora va celebrar l'any passat, sense saber-ho, la seva última festa organitzada de l'etapa de Transports Ciberians, de Fita i Cava. Enguany, potser per l'empenta que s'ha generat durant els últims anys, encara es veuran nens al carrer compartint la seva pipa de matafaluga.
El temor de Fita, però, és que es perdi la tradició, després que la falta d'acord amb l'Ajuntament, hagi originat la retirada de Transports Ciberians d'una festa que ara queda orfe d'organitzadors. El col·lectiu ha explicat que l'Ajuntament multa "sistemàticament" totes les seves activitats, "les condiciona i converteix allò que hauria de ser una festa en un problema administratiu".
Fita ha explicat que no entén el posicionament de l'Ajuntament i diu que la seva tasca hauria de ser la de potenciar les tradicions que reafirmen una identitat com a poble i no al contrari: l'Ajuntament ha retallat en 300 euros la subvenció i ha emès dues denúncies per aldarulls durant la celebració de l'any passat.
Des de l'ens municipal, el regidor de Cultura, Estanislau García, ha explicat que la retallada és fruit de l'increment d'associacions a la població, havent-se de repartir la partida pressupostària. A més, García creu que 'no tenen prou gent i ara es giren contra l'Ajuntament per buscar un culpable'.
Tot i això, el titular de Cultura ha reconegut que, tot i que hi ha festes que es perden i s'intenten recuperar, 'el tabac és un tema prou polèmic com perquè des de l'Ajuntament en fem ostentació' i ha afegit que 'si la Mare de Déu Fumadora no la fa la societat civil, des de l'Ajuntament no la potenciarem'.
Al respecte de la polèmica del tabac, que consideren una 'excusa', Fita comenta que 'a qui no li agradi que s'ho faci mirar perquè per no agradar hi ha qui no lo agrada ni la Festa Major'. Aquest potenciador de la Mare de Déu Fumadora explica que la tradició s'ha d'entendre com a tal i no com un intent de fer fumadors en potència.
L'any vinent no se sap que passarà. Fita té l'esperança de què algú altre agafi el relleu en l'organització de la festa de la Mare de Déu Fumadora. Però per si de cas, Fita ha explicat: "Aquí tinc la meva pipa i la matafaluga, i cada dia 8 de Desembre ho continuaré fent perquè és una cosa amb la que ja t'hi trobes. Ho sents".
Comentaris