Els alcaldes dels minicipis de l'entorn de la riera d' Argentona signant el conveni
Els alcaldes dels minicipis de l'entorn de la riera d' Argentona signant el conveni

Vern Bueno

Els municipis riberencs volen millorar l'entorn de la Riera d’Argentona

Ajuntaments, Generalitat i Consell Comarcal rubriquen la Carta del Paisatge de la Vall de la Riera d'Argentona

Cinc alcaldes de municipis de la ribera de la Riera d'Argentona (Mataró, Argentona, Dosrius, Òrrius i Cabrera), el Consell Comarcal del Maresme (CCM) i la Generalitat han signat aquest matí la Carta del Paisatge de la Vall de la Riera d'Argentona, un document que ha de servir per iniciar un estudi que determini, a través d'un procés participatiu, les accions comunes en l'àmbit paisatgístic i urbanístic que s'han de portar a terme per millorar la riera i el seu entorn.

El conveni s'emmarca en la Declaració de la Riera d'Argentona, signada el passat 21 de juliol per Mataró i set municipis més de l'entorn de la riera per treballar conjuntament en el desenvolupament territorial, social i econòmic d'aquesta zona de la comarca. Ara, la carta compromet a tots els signants a compartir l'objectiu de mantenir i millorar la qualitat del paisatge de la vall, harmonitzant els seus valors paisatgístics naturals, culturals i econòmics i fent-los compatibles amb un desenvolupament econòmic i social sostenible. Per aconseguir-ho, es desenvoluparan estudis preliminars al llarg d'un any, amb un pressupost de 30.000 euros (finançat a parts iguals per la Generalitat i el CCM) que haurà de diagnosticar la situació actual de la Riera i els seus entorns i assentar les bases pels futurs treballs. Un cop finalitzat l'estudi, serà quan es comencin a concretar les accions a realitzar.

El director general d'Arquitectura i Paisatge del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, Joan Ganyet, ha explicat que les perifèries urbanes són “la gran assignatura pendent que no podem sorprendre”. En aquest sentit, ha dit que “si no enfortim la personalitat paisatgística del Maresme, en pocs anys es convertirà en un paisatge banal i indiferenciable dels demés”. L'acord signat avui, segons Ganyet, ha de servir per “no perdre aquests valors”. A més, ha posat especial èmfasi en el fet que l'estudi que s'encetarà a partir d'ara haurà d'involucrar a tots els agents “en un procés participatiu, perquè la població es faci seus els valors del paisatge”.

La façana de ponent
L'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, ha assegurat que “abans de crear els planols, cal fixar previament els conceptes i criteris d'actuació”. Baron ha assegurat que la riera “és un espai central que no ha de separar el territori, sinó estructurar-lo”, i ha esmentat els futurs projectes que tindran la riera com a eix central, com el tren orbital o la reordenació de la façana de ponent de la ciutat (avui, precisament, s'ha presentat la modificació del Pla General en l'àmbit del Sorrall, a tocar de la riera). “Amb la carta, ens dotem d'elements tècnics que ens permetran fixar els objectius”, ha apuntat l'alcalde.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive