Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, i també aquest any Arenys de Munt i Canet de Mar, organitzen el proper 7 de maig la III Diada de la Maduixa de la Vallalta per promocionar el conreu d'un producte maresmenc que, tot i la seva gran qualitat gastronòmica, no passa pel seu millor moment. Representants dels cinc ajuntaments han coincidit a dir que cal ajudar als productors perquè no abandonin el conreu d'aquest distintiu de l'Alt Maresme. Els actes i mostres gastronòmiques sobre la maduixa de la Vallalta es fa per tercer any consecutiu de forma mancomunada i mica en mica va guanyant adeptes.
Des de fa set anys Sant Iscle i Sant Cebrià organitzaven les seves fires de la maduixa durant aquestes dates, però des de l'any 2004 la festa s'organitza conjuntament i un trenet recorre les viles perquè les coincidències en data i hora no debilitin, sinó al contrari, enforteixin aquest homenatge a un producte en perill d'extinció.
A més, cada any, la Diada ha anat guanyant organitzadors. L'any passat va ser Sant Pol i enguany es compta també amb la participació d'Arenys de Munt i de Canet, que amplien la territorialització de la Vallalta a nivell gastronòmic. El dia central de les activitats serà el proper diumenge 7 de maig, però des del 28 d'abril fins al 28 de maig, 40 restaurants dels cinc municipis oferiran un seguit de plats especials amb la maduixa com a protagonista.
Un d'aquests restaurants serà el Sant Pau de Sant Pol, de la cuinera mediàtica Carme Ruscallera. També cal destacar que la inauguració oficial s'acull aquest any a Sant Iscle de Vallalta, amb la presència prevista del recentment nomenat conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Jordi William Carnes; i a Sant Cebrià de Vallalta, amb la presència del diputat de Turisme, Esteve Terrades.
Revifar un producte que es perd
Segons ha comentat l'alcalde de Sant Cebrià de Vallalta, Jaume Borrell, aquestes jornades tenen sentit actualment perquè cal revitalitzar un producte que mica en mica s'està perdent. "Fa 30 o 40 anys no tenia sentit fer fires perquè els productors ho venien tot, però ara el sector està en crisi". Borrell ha explicat que cal fer entendre al consumidor que la qualitat de la maduixa de la Vallalta és molt superior a la que prové de Huelva o del Marroc i que per això és més cara. En aquest sentit, però, Borrell ha reconegut que la Vallalta pateix un greuge, ja que els costos s'han triplicat en els darrers anys, mentre que el preu de venda continua sent el mateix i la competència no permet pujar-lo.
És per això que molts productors abandonen les seves terres i deixen de dedicar-se al cultiu de la maduixa, volent especular amb els terrenys per requalificar-los i poder-se guanyar la vida per altres vies. "No volem això perquè la maduixa de la Vallalta ens diferencia i perquè, a part, és un producte d'una qualitat excel·lent", ha conclòs l'alcalde.
Un dels plats fets a base de maduixes que es poden degustar als restaurants de la zona.
Comentaris