L’atur s’ha convertit en la principal preocupació ciutadana a Mataró. Així ho posa de manifest l’estudi d’imatge i balanç del la gestió municipal, una enquesta bianual realitzada per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament. Un 29,6% considera que la manca de feina és el problema més greu que pateix la ciutat, per davant de la immigració (28,4%) i la seguretat ciutadana (14,5%). D’aquesta manera, l’atur creix més d’un 9% respecte a l’enquesta realitzada el 2008. La regidora de Serveis Centrals, Montse López, va apuntar dimecres durant la presentació de l’estudi que els resultats “reflecteixen l’impacte de la crisi econòmica”, molt més notori que ara fa dos anys. La immigració, que liderava l’estudi de 2008, queda ara en segona posició en el llistat de “principals problemes”, però creix gairebé un punt (del 27,6% passa al 28,4%). López va assegurar que la promoció econòmica i la immigració són precisament “les dues prioritats” de l’equip de govern.
La immigració resulta ser el principal problema de Mataró per als veïns de les zones est (Rocafonda i Palau-Escorxador) i oest (Cerdanyola, Peramàs i Pla d’en Boet) de la ciutat. Es tracta precisament de les zones amb un major percentatge de població d’origen estranger. Al centre i Eixample i als barris del nord del municipi, en canvi, l’atur ocupa el primer lloc. Tornant al conjunt de la ciutat, un 90,2% dels veïns apunten que el nombre de residents no comunitaris és molt o bastant elevat. I el 49% considera que són “més aviat perjudicials” per a Mataró. Malgrat tot, més de la meitat dels enquestats responen que la integració del col·lectiu immigrant és igual o millor que a altres ciutats similars. Després de l’atur, la immigració i la seguretat ciutadana, la llista de temes problemàtics per als mataronins es completa amb l’aparcament (10,5%), la circulació (6,5%) i la neteja (5,3%).
L’enquesta ciutadana també recull la valoració que fan els veïns de la gestió municipal. La nota mitjana que els mataronins posen a aquest àmbit és de 5,7 (0,2 punts per sota que fa dos anys). El 77,4% dels enquestats aprova la gestió municipal, i un 19,4% la suspèn. El més valorat és la gestió de les platges i del transport públic, que superen el 7, mentre que el pitjor continua sent la circulació i l’aparcament, de nou els àmbits que reben pitjor nota. López va destacar que, en termes generals, aquestes dades “segueixen sent positives” per a l’Ajuntament, malgrat que la conjuntura econòmica “ha canviat completament” respecte a 2008. Malgrat tot, un 34,3% dels enquestats creuen que Mataró empitjorarà en els propers anys, mentre que fa dos anys aquest percentatge es reduïa al 27,3%. Els joves de 18 a 24 anys són el col·lectiu més optimista en aquest sentit, amb un 48% que creuen que la ciutat millorarà. Pel que fa als barris, els que tenen una visió més negativa son els veïns de la zona est de la ciutat; un 53% dels habitants de Rocafonda, Palau i Escorxador consideren que la qualitat de vida és pitjor als seus barris que en el conjunt de la ciutat.
No sap/No contesta
En el capítol de “visió de ciutat”, els veïns destaquen com a element més positiu de Mataró la platja i el mar (15,3%), seguit per la situació geogràfica i els serveis. Un 28,6% dels enquestats, però, no saben destacar cap aspecte positiu de Mataró. També destaca especialment que fins a un 52,4% dels ciutadans no sàpiga destacar cap actuació positiva concreta de l’Ajuntament. La regidora de Serveis Centrals va fer autocrítica i va reconèixer que potser no han explicat “prou bé” les accions de govern a la ciutadania. En les actuacions concretes negatives, un 46% tampoc sap què respondre. La resta apunten majoritàriament a l’aparcament (14,6) i Can Fàbregas (5,8). Per contra, valoren amb una nota força elevada (un 6,9) la futura instal·lació del Corte Inglés a la ciutat. Un 94,9% dels enquestats estan assabentats aquest projecte, mentre que d’altres actuacions futures com la biblioteca Antoni Comas o el Tub Verd són coneguts per molta menys gent (el 38,4 i el 19,7% respectivament). També es va preguntar per projectes que ja són una realitat. En aquest capítol destaca que gairebé un 28% dels veïns van manifestar no conèixer el TecnoCampus, malgrat ser una de les apostes més importants de la ciutat en els darrers anys.
-
Dades tècniques
L'estudi és una iniciativa de l'Àrea de Presidència de la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament. Es tracta d'una enquesta telefònica realitzada per l'empresa Opina SA. El treball de camp es va fer per telèfon els dies 13 i 15 de setembre de 2010 a 800 persones majors d'edat i empadronades a Mataró. El marge d'error és de /- 3,5 %. Els resultats es presenten comparats amb l'última enquesta que es va fer el 2008 i també amb dades de 2002, 2004 i 2006. L'enquesta ha analitzat 4 àmbits: la visió de la ciutat, la gestió municipal, els residents no comunitaris i els hàbits informatius i de comunicació.
-
Comentaris