Els nens arribaran els dies 2 i 3 de juliol en diferents vols xàrter i s'estaran dos mesos a Catalunya, fins al mes d'agost. Al grup habitual de refugiats procedents de Tindouf (Algèria) aquest any s'afegiran onze nens més que pateixen alguna disminució psíquica o física.
Dels més de 800 refugiats que viatjaran, un total de 76 nens i nenes, entre ells 6 disminuïts, a més de 2 mestres especials i 2 monitors tenen com a destinació diferents municipis del Maresme. La bona acollida del Maresme es demostra en el fet que aquest any s'acullen a la comarca 18 nens més que el 2002 i col·laboren set municipis més de la comarca.
Membres i voluntaris d'ACAPS aniran a l'aeroport del Prat a rebre els petits viatgers i els traslladaran a un institut de la mateixa població per ser identificats i repartits per les diferents comarques. Des d'aquest centre la coordinació de colònies del Maresme, mitjançant autocars de l'empresa Casas faran arribar els nens als responsables de cada població i aquests a les famílies acollidores.
Durant la seva estada els infants tindran l'oportunitat de gaudir d'un estiu lluny dels 50 graus que es respiren als campaments de refugiats i d'accedir a revisions mèdiques i a una atenció sanitària especialitzada en cas de què la necessitin.
Les colònies serveixen a la vegada per donar a conèixer le realitat del poble sahrauí mitjançant la seva relació amb les famílies, per fomentar l'apropament entre el poble sahrauí i el nostre país, i per realitzar un intercanvi cultural entre els infants sahrauís i els del Maresme, ja que durant el mes de juliol assistiran als casals municipals o d'altres entitats, com ara la Creu Roja.
Aquest any l'ACAPS compta amb padrins simbòlics, persones conegudes que donen el seu suport públic al projecte i que assistiran als actes centrals que organitza l'associació. Un d'aquests actes serà la Festa Central que tindrà lloc a Barcelona el 20 de juliol.
A més dels actes centrals, està previst que tots els ajuntaments participants rebin els nens com a "ambaixadors del seu país" i que a totes les viles es facin actes i activitats públiques per què la gent conegui de prop la realitat dels sahrauís i els nens in situ.
El projecte per a joves disminuïts de l'escola especial d'Ausserd
Cinc joves de 14 a 19 anys, dos mestres més una nena cega sahrauí que viu a Catalunya participaran en aquest projecte, l'objectiu principal del qual és millorar la seva qualitat de vida un cop tornin als campaments. Els problemes que tenen són de sordesa-mudesa, d'ossos i musculatura, de visió, de creixement, pulmonars i digestius.
S'allotjaran en una casa tutelada a Premià de Mar i durant la seva estada se'ls farà els reconeixements mèdics indicats per a cada problema. A la vegada, als professors se'ls donarà formació especialitzada per què la puguin dur a terme a l'escola d'Ausserd.
En aquest ambiciós projecte, a més dels voluntaris de l'associació, col.laboren els Ajuntaments de Premià de Mar i de Tiana, la secció d'ACAPS de Mataró, la Fundació Maresme per a persones amb disminució psíquica, el Centre de Recursos Educatius de Catalunya (CREC) Joan Amades i l'empresa Integració Ramadera S.A.
Distribució dels infants per poblacions col.laboradores
Arenys de Mar (5), Argentona (2), Cabrera de Mar (3), Cabrils (2), Caldes d'Estrac (1), Calella (2), El Masnou (12), Malgrat de Mar (1), Mataró (14), Palafolls (1), Pineda de Mar (3), Premià de Dalt (3), Premià de Mar (8 els 6 disminuïts), Santa Sussana (1), Tiana (1), Vilassar de Dalt (5) i Vilassar de Mar (6).
Per a més informació:
Miquel Sànchez i Hernàndez,
Coordinador de premsa d'ACAPS al Maresme.
Telèfon: 626820638
Comentaris