Redacció / efe

Els grans municipis demanen més competències

L'alcalde de Mataró, juntament amb els alcaldes de les dotze grans ciutats de Catalunya firmen un manifest per demanar més finançament

Representants de les dotze ciutats més grans de Catalunya, les que superen els 75.000 habitants, van signar ahir l'anomenada Declaració de Lleida que reclama més finançament i més competències per poder acollir-se amb garanties a la Llei de Mesures per a la Modernització del Govern local.
El manifest fa referència a les novetats d'organització que comporta la llei per a aquells municipis que passen a convertir-se en gran població i insta a la Generalitat i al Govern espanyol a introduir algunes modificacions perquè els Ajuntaments puguin donar resposta a les demandes històriques que tenen plantejades.



En aquest sentit, Manel Bustos, alcalde de Sabadell i president de la Federació de Municipis de Catalunya, ha dit que "no podem perdre l'oportunitat de fer una veritable reforma del Govern local des del respecte per les competències que tenen les comunitats autònomes".

Els representants de les 12 ciutats catalanes de més de 75.000 habitants entenen que "la reforma de l'Estatut ha de permetre situar el municipi com una de les institucions d'autogovern de la comunitat autònoma i com una institució bàsica d'identificació i de participació política dels ciutadans". Tot i això, els 12 representants han arribat a la conclusió que la "llei és necessària encara que tingui deficiències" tal i com van acordar a la darrera reunió que van celebrar a Reus. Per la seva banda, el batlle de Lleida Àngel Ros, va advertir sobre la voluntat del conjunt de ciutadans firmants del manifest que "és necessari establir una regulació i una distinció especials dels municipis de gran població de cara a les futures iniciatives legislatives que afectin el món local i que s'adoptin des del Parlament de Catalunya o des del Congrés dels Diputats. Volem constituir-nos en un grup de pressió positiu per sol·licitar conjuntament les nostres peticions".

La Comissió de les Grans Ciutats de Catalunya considera que "és necessari un tractament especial per a les localitats amb més de 75.000 habitants". Per aquest motiu esperen del Parlament que "tan aviat com els plenaris corresponents hagin expressat la seva voluntat d'accedir al règim de municipi de gran població, faciliti el procés adoptant la decisió favorable que preveu la llei i estableixi un termini mínim d'un any per procedir a l'adaptació al nou règim jurídic, amb una interpretació flexible que respecti les concretes circumstàncies demogràfiques, urbanístiques, institucionals, socials i econòmiques de cada municipi".

Per a l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, "cal donar resposta a les necessitats de finançament, especialment a partir de l'increment de noves demandes socials generades per la transformació demogràfica, el fenomen de la immigració, l'ocupació, l'habitatge o el medi ambient".

L'últim punt del Manifest de Lleida resumeix la petició que "per a la reforma de l'estatut d'Autonomia de Catalunya es tingui en compte l'autonomia local i el paper dels ajuntaments dins del sistema institucional de Catalunya, a través d'un règim especial de finançament i d'acte organització, reconeixent-los les competències i els mitjans per poder complir amb els requeriments de la ciutadania". La propera Trobada de Grans ciutats es realitzarà a la tardor a Girona.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive