La Mancomunitat de Municipis de l'Area Metropolitana de Barcelona, el Grup de ciutats de l'Arc Metropolità i la Diputació de Barcelona van signar ahir dimarts dia 24 un pacte per planificar el futur de la regió metropolitana. Aquest document, que porta el títol Pacte per a la Coordinació dels Governs Locals en l'àmbit del Pla Territorial Metropolità de Barcelona, va ser signat pel president de la Mancomunitat de Municipis de l'Area Metropolitana de Barcelona i alcalde de Barcelona, Joan Clos; l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro; el president de la Diputació de Barcelona, Celestino Corbacho i altres representants de cadascuna d'aquesta institucions.
La signatura va estar precedida per reunió de feina, en què també van ser-hi presents alcaldes i membres del grup de ciutats de l'Arc Metropolità, entre els quals l’alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, i representants dels municipis de Granollers, Sabadell, Martorell, Terrassa, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. Aquesta és la primera vegada que es crea un marc estable de col·laboració entre els governs locals que treballen en l'àmbit metropolità, que inclogui les comarques del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Maresme, el Vallès Oriental, el Vallès Occidental, l'Alt Penedès i el Garraf, i que engloba a 4,7 milions de persones, gairebé el 70% de la població catalana. Baron ha destacat la importància d’aquest pacte ja que permet a les administracions locals “tenir veu i estar en el lloc on es prenen les decisions”.
Política territorial consensuada
La Generalitat té previst revisar l'organització territorial i el nou Estatut inclou la figura de les vegueries per a la divisió dels serveis i per a l'exercici del govern intermunicipal de cooperació local. Davant aquesta situació, les tres entitats volen treballar conjuntament amb la Generalitat per dotar el territori de la regió de Barcelona d'una política territorial consensuada. Segons Baron, l’acord és important a l’hora de plantejar-se “l’ordenació urbanística de l’entorn”, a partir de la qual s’hauran d’articular altres qüestions com ara les infraestructures.
Segons va avançar l’alcalde de Barcelona, Joan Clos, en la roda de premsa posterior a la signatura, una dels primeres propostes de treball serà el "nou pla de rodalies per a passatgers i mercaderies, que és un dels temes més urgents que tenim". Clos va demanar que s'accelerin els treballs de la institucionalització de la regió metropolitana i va recordar que "havíem arribat a un acord amb la Generalitat perquè si el 2005 no es pogués culminar l'ordenació del territori, el 2006 es faria la institucionalització de la regió metropolitana". El president de la Diputació de Barcelona, Celestino Corbacho, va dir que la futura divisió territorial "no es podrà fer al marge dels territoris, cap reforma s'ha de fer al marge de la nostra opinió", ha afirmat el president de la Diputació de Barcelona, Celestino Corbacho. Per últim, l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, va manifestar que "vivim una situació especial, amb un futur que planteja que l'àrea metropolitana ha de ser de referència en tot Europa i hem de dibuixar aquesta àrea, aquesta vegueria per fer-la més competitiva".
-
Mecanismes de coordinació
El Pacte estableix dos òrgans estables de treball: una comissió institucional i una comissió de coordinació, el primer d'ells format per nou persones electes, per impulsar, dirigir i fer el seguiment de la comissió de coordinació, amb una presidència rotatòria, que es renovarà anualment. Aquests dos mecanismes de coordinació, ha explicat Baron, treballaran en quatre grans àmbits, els del pla territorial, la mobilitat, els temes medioambientals i d'espais lliures i els dels sistemes urbans, que fa referència al límit del creixement de les ciutats.
Comentaris