Des d’impulsar l’aplicació de les noves tecnologies als sectors de la nàutica i la salut fins la creació d’un campus universitari residencial, passant per un centre d’alt rendiment marítim, la creació de centres de thalassoteràpia o la implementació de noves fórmules per a la gestió dels residus marítims. Aquestes són algunes de les propostes de futur que han fet els experts de diversos àmbits que participen en el projecte Mataró Marítim, i que hauran de servir ara per acabar de definir els objectius estratègics i elaborar un pla d’acció. La cinquantena d’experts que formen part dels tres grups de treball creats al voltant d’aquest projecte que vol convertir el mar en el motor del desenvolupament econòmic de la ciutat han estat treballant els darrers mesos en aquestes propostes, de les quals van donar compte ahir en un acte celebrat a Can Palauet. Ho van fer davant la comissió d’impuls del projecte, integrada per representants de tots els grups municipals -excepte la CUP- i presidida per l’alcalde, Joan Antoni Baron.
La presentació de les propostes va anar a càrrec de dos representats de cadascun dels grups de treball que s’han creat, centrats en els àmbits de l’oci i el turisme, la indústria marítima, els serveis nàutics i les empreses tecnològiques, i el coneixement, la recerca, la salut i el benestar. Les propostes s'han recollit en un total de 85 objectius estratègics que a partir d’ara hauran de ser valorats. “Ara totes aquestes propostes s’hauran d’estudiar i prioritzar”, explica la vicepresidenta executiva del projecte, la regidora Alícia Romero, que destaca la gran implicació dels experts i dels professionals que formen part dels grups de treball. Aquests experts, recorda Romero, col·laboren amb el projecte “de forma totalment desinteressada i donant hores de feina perquè s’estimen aquesta ciutat i aquesta comarca”. Segons Romero, alguns d’aquests participants han expressat, fins i tot, la seva voluntat “d’apostar econòmicament” en algunes de les propostes que es duran a terme. La regidora explica que els eixos claus del projecte són el benestar, la cultura i el coneixement, i les propostes en aquests àmbits seran les que es prioritzaran. Romero recorda també que el projecte es desenvoluparà en deu anys. Durant aquest any es farà un calendari i es presentarà una proposta de model organitzatiu, així com també s’enllestirà un primer Pla d’accions a curt termini.
La sessió va servir també per visualitzar l’elevat consens polític dels grups municipals a l’entorn d’aquest projecte, aprovat l’octubre del 2008 a partir d’una proposta inicial del PPC, a la qual es van afegir els treballs previs realitzats al voltant de la proposta de desenvolupament del front de mar aprovada l’any 2006. Totes les fonts consultades han coincidit en remarcar aquest consens polític així com també la qualitat de la feina i el compromís de la cinquantena d’experts amb el projecte. “Hi ha una gran unanimitat en el projecte i a més comptem amb gent de primer nivell que no hauríem pogut pagar”, expressa el cap del grup municipal de CiU, Joan Mora, que qualifica les propostes presentades de “clares, assenyades i molt ambicioses”. El portaveu d’ERC, Francesc Teixidó, destaca també la “capacitat del grup d'haver anat molt més enllà dels tòpics mataronins clàssics”. Per la seva banda, el cap del grup popular, Pau Mojedano, celebra que les conclusions dels experts vagi en la línia de les propostes recollides en la seva proposta que va defensar el PPC.
-
Comentaris