Vern Bueno

Els ex treballadors de l’empresa Pratginé protesten pel seu acomiadament

Demanen una indemnització de 900.000 euros i creuen que els responsables són els antics propietaris de la fàbrica tèxtil

Una desena d'ex treballadors de l'empresa Pratginé de Mataró s'han manifestat aquest matí davant d'aquesta fàbrica de tints, estampació i acabats tèxtils, per reclamar els diners que, segons ells, se'ls deu en motiu del seu acomiadament, que es va produir el passat mes de novembre. En total, demanen una indemnització de prop de 900.000 euros (150 milions de les antigues pessetes) en concepte d'indemnització per acomiadament improcedent, liquidacions i acumulació de salaris impagats. De moment, no han vist ni un cèntim d'euro, ni s'han establert converses ni negociacions perquè això sigui possible. “La majoria de treballadors porten més de trenta anys a l'empresa, així que se'ls deu molts diners”, ha explicat el representant legal dels treballadors, Francesc López Jiménez.

Pratginé S.A forma part de l'entramat tèxtil mataroní des de fa mes de 30 anys, i bona part de la plantilla laboral de l'empresa ha estat la mateixa des dels seus inicis. Josep Maria Prat Olivé, fill del fundador de l'empresa, es va fer càrrec de la fàbrica l'any 1995, juntament amb un grup d'accionistes també propietaris de l'empresa Iltesa, especialitzada en la venda de teixits. En aquella època, la indústria comptava amb prop de 30 treballadors. L'any 2003 Josep Maria Prat i la resta d'accionistes van decidir dedicar-se totalment a la comercialització de teixits i van despendre's de la fàbrica Pratginé. Aquesta va ser adquirida pels germans Joan i Lluís Galan, dos personatges amb una llarga trajectòria en el món tèxtil mataroní, i propietaris de l'empresa Tints Mataró. El passat mes de novembre, dos anys i mig després de comprar la fàbrica, els germans Galan van comunicar l'acomiadament a 10 dels 14 treballadors que restaven a la fàbrica.

Ball de responsabilitats

Aquests 10 treballadors s'han concentrat avui a l'avinguda Maresme, al costat de la plaça de Laia l'Arquera. Amb pancartes i crits, han demanat una indemnització d'acord amb el número d'anys treballats, cosa que de moment ningú els ha promès. Les protestes, però, no s'han dirigit tan sols en contra dels actuals gerents de Pratginé; el blanc també han estat els antics propietaris, l'empresa Iltesa, que té la seva seu just al costat de la fàbrica. Consideren que aquesta firma és encara responsable del què li passi a la plantilla actual de Pratginé. “Segons l'article 44 de l'Estatut dels treballadors, un accionista que cedeixi o vengui la seva empresa continua sent responsable de la seva plantilla durant tres anys”, ha declarat Francesc López. Els treballadors creuen que l'objectiu d'Iltesa era que els nous propietaris aguantessin l'actual plantilla durant més de tres anys per tal de deixar d'ostentar aquestes responsabilitats. “Però el sector tèxtil està pels terres, i els nous propietaris no han pogut aguantar la situació durant més temps” ha afegit Francesc López, qui considera que els germans Galan “els ha tocat fer ‘d'enterramorts' de Pratginé”.

Un dels treballadors, que no ha volgut que es publiqués el seu nom, ha assegurat que “l'empresa ja estava morta, i Iltesa pràcticament la va regalar”, a canvi de què els nous propietaris es fessin càrrec de l'acomiadament de la plantilla. Per aquest motiu els acomiadats han decidit interposar dues demandes, una als actuals gerents de Pratginé i una altra als accionistes d'Iltesa. “Ara per ara s'estan passant la pilota l'un a l'altre, però nosaltres l'únic que volem és que arribin a un acord i cobrar el què ens pertoca”, ha afegit el mateix treballadors.

Josep Maria Prat, fill del fundador de Pratginé ha declinat tota responsabilitat en tots aquests fets, ja que, segons ha explicat, “vam vendre les accions de l'empresa ja fa temps i no tenim res a veure amb els acomiadaments, perquè no són treballadors nostres”. Prat considera que “és als actuals gerents de Pratginé a qui s'ha de demanar explicacions, nosaltres ja no ens podem fer responsables del què passi en aquella fàbrica”. A més, ha explicat que entén els motius de queixa dels treballadors, però censura que “hagin decidit anar en contra de la meva societat, tan sols perquè tenim patrimoni i veuen que en poden treure alguna cosa”. Per la seva part, Joan Galan, copropietari actual de la fàbrica d'estampació, s'ha limitat a dir que pensava que l'operació de compra de Pratginé “ens sortiria molt millor”, però que la situació del sector i el descens de feina l'ha obligat a acomiadar gran part de la plantilla. “Ara, amb només quatre treballadors, intentarem seguir endavant”, ha afegit. Segons Galan, la responsabilitat d'indemnitzar els treballadors acomiadats recau completament en Iltesa.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive