Dins l'apretada agenda que aquests dies tenen els participants de l'Eurokids, la trobada d'estudiants europeus que acull Mataró, estava prevista una xerrada sobre sostenibilitat a càrrec del Conseller de Medi Ambient, Salvador Milà. Aquesta es circumscriu en la filosofia de la trobada, que es fonamenta en promocionar els valors ecològics i culturals entre els adolescents.
En el marc de l'Alberg de Torre Ametller a Cabrera de Mar, on s'hi estan els Eurokids, Milà ha protagonitzat una classe magistral en un més que correcte anglès. Al arribar, ha tingut dubtes sobre si en seria capaç, però un cop trencat el gel, l'ex-regidor de l'Ajuntament de Mataró ha demostrat que el seu coneixement de la llengua de Shakespeare és més que acceptable. El públic, format per un centenar d'alumnes provinents de 19 ciutats, de 14 països, ho ha agraït.
La classe magistral de Milà ha versat sobre com encaminar-se cap a una societat ecològicament sostenible sense renunciar als avenços industrials i tecnològics. El titular de Medi Ambient, ha assenyalat la cohesió social i la societat del benestar com a factors clau per aconseguir un entorn més equilibrat, i també s'ha referit a la implicació ciutadana com a eina indispensable per habitar en un món sostenible.
Per últim, Milà, recongut europeïsta, ha instat als joves a lluitar per una Europa forta ja que "molta gent ha lluitat perquè tingueu la possibilitat de reunir-vos avui aquí". Després del discurs, el conseller ha conversat durant alguns minuts amb els participants, i ha aprofitat la intervenció d'un murcià per dir que "hem de gestionar l'aigua amb sostenibilitat i ser solidaris amb tothom, no enemics".
Una experiència única
El centenar d'adolescents europeus que participen a Eurokids estan vivint una experiència única. Fins el dia 25 tindran la oportunitat d'establir llaços d'amistat amb d'altres companys i conèixer millor altres cultures. "Estic coneixent molta gent i tothom és molt obert. Els temes de debat són molt estimulants i estem aprenent a viure amb altres cultures, que és molt interessant. Mataró ho ha organitzat molt bé" comenta el barceloní Andreu Artés, de 16 anys.
Al passadís, entre habitació i habitació de l'alberg, es podia escoltar aquest matí una conversa en anglès entre dos alemanys, una txeca i una eslovaca. "Crec que aquesta trobada és molt bona. Estit constrastant moltes opinions molt útils per fer-nos una idea del món i els problemes que ens preocupen" comenta l'eslovaca Andrea Hikova de 19 anys, i afegeix que "és una gran oportunitat per fer amics, i espero mantenir la relació per e-mail o fent visites".
Per la seva banda, en Shatte Fabri de 17 anys, d'Alemanya, opinava que "és molt interessant, el que més m'ha agradat ha sigut la biblioteca que funciona amb energia solar" en clara referència a la Biblioteca Pompeu Fabra del barri de Peramàs.
Comentaris