E. Castarnado

Els estudiants mataronins veuen l'eclipsi des dels centres escolars

Algunes escoles i instituts de la ciutat han habilitat observatoris per presenciar l'eclipsi anular que ha tingut lloc avui

Ja fa uns dies que se'n parla i han estat molts els mataronins que no s'han volgut perdre l'eclipsi anular de sol que ha tingut lloc avui dilluns, dia 4. Diverses escoles i instituts de la ciutat han organitzat observatoris per tal que els alumnes poguessin ser testimonis d'un fenomen que no es repetirà fins d'aquí vint-i-un anys, quan es preveu un eclipsi total. En el cas de l'Escola Pia Santa Anna, els alumnes de batxillerat han preparat quatre punts d'observació. A la sortida de classe, un grup d'estudiants de tercer d'ESO comenten l'espectacle que han viscut avui. "Al pati han posat uns telescopis amb aquell plàstic especial per mirar el sol sense fer-nos mal", l'alumne Víctor Moreno. De fet, des de Catalunya l'eclipsi anular d'avui només s'ha pogut veure parcialment, i aquest fet ha decepcionat una mica a aquests nois. "Semblava un cercle mossegat, gairebé no es veia res", descriu Ruben Costa.

D'altra banda, també hi ha qui sí ha quedat prou satisfet. "Ha estat mol 'xulo', han preparat una mena d'observatori amb caixes i plàstics especials i ho hem pogut veure bé", explica Mireia Albareda, de l'IES Damià Campeny. Malgrat que molta gent ha deixat de treballar durant uns moments per poder fer un cop d'ull, d'altres, com Gregoria Asensio, s'ho han perdut: "No ho he vist perquè estava treballant i no hem pogut parar, però els meus néts m'han dit que era preciós".

Mentre que algunes escoles com Santa Anna o l'IES Alexandre Satorras han habilitat observatoris per veure l'eclipsi, també hi ha alguns centres escolars, com el Camí del Mig, que han preferit no treure els alumnes al pati per tal d'evitar riscos. De fet, per poder observar l'eclipsi sense patir danys a la vista, calia fer servir unes ulleres especials que serveixen de filtre. Per això mateix, hi ha qui no ha gosat ni mirar al cel, com la mataronina Carme Vila: "No m'he atrevit a mirar sense ulleres, però ho he vist per la tele i m'ha semblat preciós, fins ara només havia vist un eclipsi de lluna".

Un anell de llum solar
A la franja peninsular en què l'eclipsi s'ha pogut veure de ple, des de Galícia fins a València, la imatge del cel era com la d'una aurèola de llum produïda per la lluna en interposar-se entre el Sol i la Terra. Això correspon al que s'anomena eclipsi anular, un fet que no es podia veure a Espanya des de 1764. No serà fins d'aquí vint-i-un anys quan es podrà observar una altre eclipsi des del país, tot i que en aquella ocasió l'eclipsi serà total. La diferència entre l'anular i el total ve donada per la distància en què la lluna s'interposa al sol, de manera que l'oculta o no completament.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive