L’arribada de la cadena de supermercats Bonpreu a la Plaça de Cuba s’ha pres amb recel per part d’alguns comerciants de la zona. El principal temor dels paradistes és que la cadena faci competència directe amb els productes que ofereixen, tot i que en un principi no s’havia acordat així. “Teníem entès que seria un supermercat sec, complementari al que nosaltres oferim, però les últimes informacions no apunten en aquesta direcció”, explica Maria Teresa Vall, comerciant d’una botiga de bacallà i productes en llauna. Per ella, que sigui Bonpreu o una altra cadena “tant és”, ja que “n’ha de venir un sigui quin sigui”. “Haurien de portar algú que no trepitgés el que els paradistes oferim des de sempre, que tingui una oferta complementària”, reitera.
En el mateix sentit es mostra Ismael Montañés, encarregat d’una botiga de carn fresca. Per ell, l’arribada de Bonpreu “afectarà” al Mercat, mentre que admet que hauria estat millor “complementar-se amb el que oferim” des de sempre. Tot i això, Montañés creu que la competència amb Bonpreu podria acabar beneficiant-los al cap del temps, ja que “ells no són professionals d’això, són venedors i poca cosa més; en canvi aquí tenim el tracte personal a l’hora de vendre”. També va admetre que no coneixia la cadena, més enllà de saber que “són catalans”. Antònia Perejoan, comerciant d’una botiga de verdures, destaca el fet que Bonpreu sigui de la terra com un factor “molt bo”. Malgrat això, admet que no coneix com treballen i que està una mica a l’expectativa. Això sí, tot i no saber “quins articles portaran”, espera que només siguin “complements” per “reforçar el mercat” i que no es faci “competència directa”.
Els responsables del grup Bonpreu han preferit no fer cap declaració al respecte ja que encara no se’ls ha notificat oficialment que seran ells els que gestionaran l’autoservei del mercat mataroní. Tot i així, a la web del grup empresarial ja posen de manifest que els establiments Bonpreu, dels quals actualment n’hi ha 69 a tot Catalunya, “donen especial importancia a les seccions de producte fresc: xarcuteria, formatgeria, fruiteria, peixateria o fleca”.
Remodelació poc ambiciosa
Entre els comerciants dels entorns, Toni Castellví, del Celler Castellví, creu que és una “oportunitat perduda per construir un espai diferent al centre de la ciutat”. Castellví afirma que s’ha hipotecat per 35 anys “una possible reforma molt més ambiciosa”. En aquest sentit, no es mostra a favor de la reforma que s’està fent perquè “hi ha posicions que no s’han tingut en compte”. Castellví lamenta que el mercat segueixi sent una peça aïllada dins de la plaça i que no s’hagi tingut en compte “l’oci i la restauració per generar una activitat comercial peculiar”. Castellví també lamenta el tema dels aparcaments: “35 en total no és suficient”.
Tot i això, la reforma de la plaça també es veu amb bons ulls per alguns comerciants, com Jordi Oliver, de l’Òptica Oliver: “la reforma feia molts anys que s’hauria d’haver fet i sempre és positiu que es porti a terme”. Això sí, Oliver remarca que “podria ser més ambiciosa” i que l’actual és una reforma “sota mínims”. La manca de més aparcaments és un dels punts que destaca negativament. Pere Horta, de la Vienesa, creu que la reforma és “correcte”, així com el tipus de mercat que s’adapta “a la línia present al Masnou i a Reus”. Horta creu que malgrat la molèstia que puguin provocar les obres, a la “llarga serà productiu”.
Emplaçament on anirà el supermercat, actualment en obres
Comentaris