Les properes eleccions municipals a Mataró estaran marcades per la incertesa. Ningú s'atreveix a fer pronòstics, excepte en un fet: que el consistori resultant tindrà més grups que mai fruit de la irrupció de noves forces. Aquesta dispersió farà que els pactes siguin imprescindibles per formar govern. Queden tan sols 4 mesos per a les eleccions –24 de maig. A Mataró ja bull l'ambient electoral entre els partits polítics, que han entrat en "mode precampanya" per donar-se a conèixer entre els ciutadans i també amb propostes concretes de pactes post-electorals.
CiU i ERC es busquen
El candidat de CiU a l'alcaldia de Mataró, Quim Fernàndez, que es presenta per primer cop, té molt clar que repetir govern a la ciutat a la propera legislatura passarà segurament per "un pacte amb ERC". Fernàndez es mostra convençut que CiU tornarà a ser la força més votada a la ciutat a les eleccions del proper maig, i que ERC "tornarà al consistori i ho farà amb força". Ho afirma sota el paraigües del pacte de govern a la Generalitat reafirmat la setmana passada. Segons Fernàndez, aquest acord a nivell municipal "no tan sols és el que desitgem nosaltres, sinó el que ens reclama la ciutadania". Reconeix que "nosaltres estem més per l'acord que ells, però tinc l'esperança que la cosa pugui evolucionar", afegeix. Francesc Teixidó, el candidat d'ERC, que també repeteix després de quedar-se fora al 2011, és més prudent. Considera que el Parlament i els municipis són "eleccions i àmbits diferents", i que malgrat el pacte refermat a nivell català, no tenen "cap consigna" per prioritzar pactes concrets a Mataró. "Els vots per ERC seran per ERC, i després ja analitzarem possibles coalicions".
El PSC prioritza "pactes estables amb forces d'esquerres"
El PSC també comença a marcar perfil de cara a les eleccions municipals. David Bote, el nou alcaldable socialista, assegura que apostarà per acords estables “prioritzant forces d’esquerra i progressistes com nosaltres”, però sense tancar gairebé cap porta: “Es poden fer acords puntuals i de projecte de ciutat amb molts altres partits, aquí s’han aprovat coses amb el PP i el vot en contra de CiU”, recorda. Bote s'hi mostra obert ja que “l’endemà de les eleccions Mataró necessitarà que algú governi”, però adverteix que hi ha uns límits: “nosaltres no tenim res a veure amb els feixistes que van entrar fa tres anys i mig a l’Ajuntament”.
El PP vol ser "protagonista"
Cansat d'estar a l'oposició, El PP de Mataró enceta el 2015 amb ganes de tenir un paper important en el proper govern municipal. L'alcaldable Jose Manuel López, que repeteix candidatura, no s'atreveix a fer un pronòstic de quants regidors trauran, però creu que Mataró necessita "un canvi important" i confia que "el PP sigui d'una vegada per totes protagonista del govern". Per aconseguir-ho, no descarten pactes de govern amb els principals partits ("Perquè no" contesta respecte a CiU i PSC).
ICV-EUiA, CUP i Podem, confluència fallida
ICV-EUiA havia apostat fort per la confluència de les forces d'esquerres en una única candidatura que aspirés a l'alcaldia, similar a la que encapçalarà Ada Colau a Barcelona. Però a Mataró no ha estat possible. "No ha pogut ser, i no pas per manca d'interès nostre", explica Esteve Martínez, de nou candidat dels ecosocialistes. La CUP, amb Juli Cuéllar, i Podem, amb Montse Morón, es presentaran en solitari. Des d'ICV lamenten que les tres formacions tenen "programes que pràcticament se solapen", però creuen que hi haurà espai per a aliances després del 24M. El panorama actual, però, deixa una perspectiva complicada per al partit de Martínez. "Repetir els dos regidors seria fantàstic, però l'objectiu és mantenir-nos dins l'Ajuntament, seria trist no tenir representació després de ser-hi tota la vida", assumeix.
La CUP confia en arribar als dos regidors, gràcies a l'experiència assolida a l'Ajuntament i l'embranzida que els dóna el bon paper de David Fernàndez i Quim Arrufat al Parlament. Ho faran amb Juli Cuéllar, que substitueix Xavier Safont-Tria. “Vam posar sobre la taula una proposta de mínims i el nostre codi ètic, i no hi ha hagut entesa” va dir Cuéllar sobre la candidatura unitària, tot i que no va descartar "coincidir en el futur".
Podem Mataró és una incògnita. El partit de Pablo Iglesias aspira a tot a les properes generals, i a nivell municipal també vol recollir el descontent de la població respecte als partits tradicionals. A la capital del Maresme s'hi presentarà com a "agrupació d'electors", encapçalada per Montse Moron i auspiciada per Podemos, però sense fer servir directament la "marca" del partit. Encara tenen tot el programa per definir. Tot plegat s'ha de ratificar a l'assemblea de la formació del dia 29 de gener.
PxC i Ciutadans, candidats a ser-hi
Per últim, caldrà veure si PxC repeteix els seus inesperats resultats de fa 4 anys (tres regidors, malgrat reduir la seva campanya electoral a un targetó a les bústies que va rebre denúncies pel seu contingut racista), reforçats potser per l'onada creixent d'islamofòbia; i si Ciutadans és una força a tenir en compte a Mataró. Juan Carlos Ferrand, ex del PP, sembla que serà la seva cara visible, però a 16 setmanes de les eleccons no s'han pronunciat.
-
Les claus
- CiU creu que repetir govern passa per un pacte amb ERC, però els republicans es mostren més prudents.
- El PSC apostarà per acords estables prioritzant forces d’esquerra i progressistes
- El PP , vol formar govern a la ciutat, i no es tanca a dialogar amb PSC o CiU
- ICV va plantejar una candidatura unitària d'esquerres amb la CUP i PODEM, però no ha fructificat
-
Comentaris