La sequera que Catalunya està vivint aquest any tindrà conseqüències en molts àmbits, però sobretot deixarà uns perjudicats: els pagesos. La Unió de Pagesos del Maresme preveu que enguany les pèrdues puguin arribar a ser històriques i que en molts llocs no es pugui arribar a salvar cap collita. «La dels cereals ja es dóna per perduda, l'olivera encara haurem d'esperar un temps per saber-ho, però el panorama no és gens engrescador», ha dit Pep Riera, coordinador comarcal de la Unió de Pagesos del Maresme.
De moment, la Generalitat de Catalunya ja ha quantificat en 173 milions d'euros les pèrdues que hauran d'afrontar els ramaders. A més a més, des del sector agrari preveuen que les pèrdues d'aquest any seran històriques: «De moment, malgrat que tot està afectat per la sequera, l'únic que podem fer és esperar i preparar-nos per a temps millors», ha sentenciat Riera.
Si a hores d'ara la sequera i les pèrdues al camp són generalitzades arreu de Catalunya, sobretot en el cultiu de secà, la comarca del Maresme presenta una tònica negativa, tot i que de moment l'alarma no ha saltat, ja que els conreus de regadiu es mantenen gràcies a l'aigua que prové dels pous i les mines.
«Quan vinguin els turistes i la calor augmenti, la demanda pujarà de forma remarcable i aleshores la collita dependrà dels pous i les mines particulars. Malgrat tot, la situació ens preocupa», ha explicat Xavier Safont-Tria, propietari d'uns terrenys al veïnat de Mata i membre de la Unió de Pagesos-Assemblea Pagesa.
Temps sec i càlid
L'esperança que arribin les pluges, però, de moment és molt minsa: «Seguirem amb un temps càlid, molt sec i una alta xafogor; les pluges constants preveiem que arribin durant el mes d'agost, quan normalment hi ha més inestabilitat», ha comentat Quim Serra, meteoròleg del Consell Comarcal del Maresme.
El cultiu de flors
Si el producte d'alimentació és el més afectat, la flor no ha mostrat de moment cap variació negativa. Així ho comenta la propietària de l'establiment Flors Bada, Maribel Gordillo: «De moment, en el producte autòcton, els preus no han experimentat cap alça ni la qualitat s'ha vist perjudicada», ha dit. I és que la regulació del creixement de les plantes mitjançant hivernacles, així com la importació massiva de productes, han solucionat possibles problemes derivats de la sequera.
Lluny de l'alarma general, continguda perquè de moment encara no ha esclatat la situació crítica, pagesos i floristes coincideixen a afirmar que caldrà implantar mesures urgents per solucionar la manca d'aigua: «Ha fet falta que s'intueixi l'alarma per posar-nos mans a la feina. S'ha actuat amb retard i amb un decret que perjudicarà el producte i els mercats», ha declarat Riera.
A més, afirmen que tot i la manca d'aigua els mercats estaran plens de productes. «La major part de flors que tenim són d'importació; això fa que no copsem realment l'abast de la sequera», ha afirmat l'encarregada de Flors Bada.
Amb tot, la globalització en els mercats no és, segons Safont-Tria, tan positiva com sembla: «No sé si el fet que hi hagi sempre productes als mercats és gaire positiu per conscienciar la gent que cal estalviar aigua».
-
Les restriccions d'aigua no afecten el consum domèstic
Mataró no haurà de patir, de moment, restriccions d'aigua. Així ho ha afirmat Aigües de Mataró, que no preveu problemes a curt termini per culpa de la sequera. El decret que va impulsar fa uns mesos el Govern de la Generalitat per reduir els consums excessius d'aigua i evitar el seu malbaratament no ha afectat directament Mataró, ja que en cap dels límits que imposa la llei hi surt malparat. «A Mataró el consum és moderat i les restriccions no es preveuen a curt termini. No cal angoixar-nos perquè, tret que hi hagi un daltabaix, no sobrepassarem els límits d'actuació extraordinària», ha declarat el gerent d'Aigües de Mataró, Rafael Montserrat.
Les restriccions d'ús agrícola no es produiran a Mataró per raons de baixa quantitat d'aquesta aportació, així com tampoc caldrà restringir l'aigua usada en llocs urbans, ja que no se superen els 450 metres cúbics que per llei es permeten. «Aquest fet és conseqüència del sistema eficient de reg i que s'ha actuat amb previsió», diu.
L'Ajuntament de Mataró, però, ha engegat tres actuacions encaminades a reduir encara més el consum d'aigua: pararà en certes hores del dia les fonts ornamentals, aplicarà un horari restrictiu en l'ús de les dutxes de la platja i deixarà fora de subministrament a les cases on no resideixi ningú. En un principi fins i tot no es descartava la possibilitat de fer la ruixada de les Santes amb aigua del mar, tot i que avui el president del Patronat de Cultura, Jaume Graupera, ha indicat que a hores d'ara aquesta previsió ja no es contempla: "Era una opció que havíem estudiat per responsabilitat", ha comentat.
D'altra banda, des del consistori s'informarà als ciutadans que excedeixin dels 100 litres per habitant i per dia, límit que separa el consum vital de l'excessiu. La pedagogia és, segons Montserrat, molt important: «Les campanyes per estalviar aigua són sempre una de les més eficaces ja que la gent concep l'aigua com un bé molt important», afirma.
Malgrat tot, la Generalitat preveu mesures excepcionals per actuar en cas que la situació arribés a nivells crítics. De moment, s'ha restringit l'abastiment d'aigua per a usos agrícoles i industrials i s'ha establert que l'aigua amb un ús urbà no podrà ser potable. L'ús d'aigua per generar electricitat també es veurà afectada, ja que es pretén garantir que les preses no assequin els rius. A més, també s'ha regulat el consum d'aigua en activitats recreatives com els camps de golf o les proves esportives que requereixin grans quantitats d'aigua.
Comentaris