“Si l’Ajuntament vol fer una ciutat turística, tancar les terrasses a les 12h un cap de setmana no té cap sentit”. Així ho afirmen des de La Selva Cafè, situada a la plaça dela Peixateria. Ells, com la resta de bars mataronins, estan pendents de l’aprovació de la nova normativa que afecta els horaris de les terrasses. Per a La Selva, “La clau és buscar un equilibri entre el descans dels veïns i l’activitat al carrer”. Apunten que cada cas és un món. “Depèn del perfil de clients que tens, de la situació de l’immoble on et trobis i de quin veí et toca, que ha de saber també que què implica viure al centre de la ciutat”, expliquen.
Creuen que una ordenança no pot ser genèrica, sinó que s'ha d'adaptar a les diferents tipologies de bars
Un altre establiment on estan molt pendents del canvi en la normativa dels horaris és a Tapavins. Proposen que l’Ajuntament distingeixi entre els diferents tipus d’establiments i els seus serveis, ja que “no és justa una normativa generalitzada per a tothom”.. La Plaça de l’Ajuntament és un altre centre neuràlgic de la ciutat. Allà hi ha la terrassa de La Toneta, on consideren "una bogeria que ens facin treure les terrasses una hora abans si no hi ha escàndol” i afirmen que “l’oci del centre acabarà morint, ja noto que està passant, la plaça està morta”. Creuen que “s’haurien de fer els horaris tenint en compte les queixes reals, preguntant als veïns de cada zona i veure si es tracta d’un local problemàtic en concret”.
Una altra de les àrees on les terrasses s’omplen gairebé cada nit és a Via Europa, a tocar del Nou Parc Central. Una d'elles és la del Ke D Ke, on han hagut de treballar molt la convivència amb els veïns. “La gent moltes nits es queixava pel soroll i perquè deia que teníem més taules i clients del permès, venia la policia i veia que estàvem complint amb la normativa”, asseguren. Per això creuen que la clau és la comprensió entre ambdues parts: “Hem de cedir tots i, igual que nosaltres entenem el descans, els veïns també han d’entendre que això és un negoci on la gent ve a sopar tranquil·lament i a parlar amb els seus amics”.
Altres limitacions
Molt a prop es troba una altra terrassa, la de La Canica Azul. Apunten que una opció de negoci seria poder aprofitar la terrassa a l'hivern fins més tard. “Però per això ens haurien de permetre posar estufes o almenys cobrir-la lateralment per protegir del vent i del fred, i això no ho deixen fer”, expliquen. Per a ells, “ja que hem de pagar-la durant tot l’any i que no és barata, haurien de donar-nos facilitats perquè la gent pugui seure també a l’hivern”. I és que, més enllà de l'horari, la major part de bars i locals mataronins afirmen que tenen massa limitacions a l’hora de mantenir les seves terrasses. Aspectes com el nombre de cadires i taules, el tipus i el material, l’espai entre elles, els para-sols i on col·locar-los són aspectes que estan molt reglats. “No ens deixen cobrir les terrasses, han de dir ells els llocs dels para-sols, el tipus de taula, no ens deixen posar segons quins colors...”, expliquen des de Mataró de Tapes, a Can Xammar. “És molt car tenir una terrassa i, un cop la tenim, hi ha limitacions per tot arreu” asseguren.
Conèixer les conseqüències de viure al Centre
Pel que fa a l'opinió dels veïns que viuen a tocar de terrasses de bars, s'hi barreja les molèsties que ocasionen amb les avantatges que suposa viure en zones amb oferta de restauració. La Isabel resideix a la plaça Xica, i assegura que no li suposa cap problema fer-ho en una zona amb bars i terrasses al costat. "Quan vaig decidir venir a viure al centre de Mataró ja sabia que una de les conseqüències podia ser aquesta, l’activitat i l’oci al costat de casa i durant la nit". Assegura que el soroll de moltes nits "és el normal de persones que sopen al carrer i parlen entre elles" i que mai ha hagut de cridar-los l'atenció. En canvi, en Ramón, que viu a tocar de Can Xammar, reclama una mica més de cura als clients. "La gent que surt a sopar o a prendre una copa per aquesta zona ha de tenir en compte que no està al polígon, sinó a una zona residencial i que molts de nosaltres necessitem dormir i descansar, especialment entre setmana o les nits de diumenge”, afirma.
"Qui surt a prendre una copa pel casc antic ha d'entendre que no és el mateix que fer-ho pel Polígon"
Per a molts mataronins, residir a prop de zones amb activitat de bars i restaurants és un benefici. L'Elena, veïna de la Via Europa, es mostra "encantada de viure en un barri com aquest on puc sortir i a pocs metros tinc diferents bars on poder gaudir d’un sopar o una cervesa a la fresca". Assegura per experiència pròpia que els bars " cedeixen per respectar el descans dels veïns". En David, que viu al mateix carrer que l'Elena, constata que “El problema principal d’aquesta zona és que molts dels pisos estan fets de manera que les habitacions donen directament a la zona de les terrasses dels bars". Un problema important especialment a les nits d'estiu. "Malgrat que compleixin les normatives, moltes vegades el nivell de soroll és molest per als que volem descansar o simplement estar tranquils a casa, però al final t’has d’acostumar i has d’entendre als negocis també”, conclou.
Comentaris